Wyrok uniewinniony a praca w mundurówce ?

• Autor wątku Autor wątku Incze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Incze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam
W 2009r zostałem zatrzymany na areszt 24h z podejrzeniem o kradzież, odbyła się sprawa na której zostałem uniewinnionny, posiadam pismo KRK w którym nie figuruje jako osoba nie karana, złożyłem papiery na proces rekrutacyjny do policji i dostałem odmowną odpowiedź gdyż nie spełniam wymagań określonych w art25.ust1 z dn 6 kwietnia 1990r. Dzwoniłem do komendy w której składałem papiery funkcjonariusz nie udzielił mi żadnych informacji ale stwierdził iż pismo zostało wystosowane prawidłowo. Czy mógłby mi ktoś coś na ten temat co można zrobić ?
Dziękuje z Góry

Podejrzewam, że chodziło o 'nieposzlakowaną opinię'. Mój znajomy podobnie, miał sprawę, ale mimo iż został uniewinniony, to było podstawą do odrzucenia podania.

w takim razie jest możliwość zatarcia takiego śladu? czy można gdzieś napisać o zatarcie lub odwołanie od tego do jakiegoś ministerstwa sprawiedliwości czy coś?

Po pierwsze, art. 25 ust. 1 ustawy o Policji zawiera szereg wymogów i nie wiemy który z nich był powodem odmowy przyjęcia, a jeśli nawet chodziło o brak nieposzlakowanej opinii - czy przesłanką jego przyjęcia była akurat ta sprawa o kradzież, czy też chodziło o coś zupełnie innego.

Po drugie, uniewinnienie od popełnienia zarzucanego czynu oznacza jedynie, że sprawca nie popełnił przestępstwa lub wykroczenia, co jeszcze nie oznacza, że okoliczności czynu nie stanowią o braku nieposzlakowanej opinii.

nie otrzymałem po sprawie żadnych dokumentów i posiadam dokument krk ze nie figuruje jako osoba karana ale może został ślad? czy jessy możliwość usunięcia go?

skoro była sprawa to i były wcześniej zarzuty...a te ,tj. stosowny wpis o nich, figurują w KSIP...

nie znając dokładnie treści uzasadnienia wyroku uniewinniającego ,ani przesłanek którymi kierowano się odrzucając twoje podanie trudno dywagować co było powodem odrzucenia...

Ale co i skąd chcesz usuwać, skoro nie znasz nawet przyczyny nieprzyjęcia do służby?

a jeżeli zwrocilbym się o pomoc do mecenasa o pomoc to jest jakiś sposób żeby mi pomoc w tej sprawie?c czy dożywotnio już nie będę kobiecość w policji?

Masz jakiś problem ze zrozumieniem tego, co tutaj piszemy? Nikt z nas (ani nawet Ty sam) nie zna przyczyny nieprzyjęcia Cię do służby, więc skąd moglibyśmy wiedzieć, jakie są szanse na przyszłość i czy powody odmowy są nieusuwalne?

P.S. Co to jest "kobiecość" w Policji?

Zadzwoń do jednostki rekrutacyjnej do której składałeś podanie i zapytaj się tam, może łaskawie Ci powiedzą co było powodem odrzucenia kandydatury.

Na jakim etapie postępowania też została ona odrzucona?

skoro policja nie chce mi ujawnić dlaczego jestem odzucany to z kas mam się o tym dowiedzieć ?

dzwoniłem pan z kadr poprosil o inne i nazwisko po czym sprawdził i powiedział ze odmienne pismo zostało wystosowane poprawnie i powiedział również ze powinienem sam wiedzieć dlaczego zostałem odrzucony

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na jakim etapie postępowania rekrutacyjnego odrzucono Pana kandydaturę?

na samym poczatku po zlozeniu papieroe

Więc albo nie dopełniłeś jakichś wymogów formalnych, albo ta nieposzlakowana opinia zaważyła. Jakieś wykroczenia na swoim koncie posiadasz?

mandat karny z m maja ubiegłego roku oraz ta sprawe z 2009r poza tym nic

Moje zdanie jest takie, że stawiam na nieposzlakowaną opinię za sprawę w sądzie. Podobnie jak pisał a priori, samo uniewinnienie nie stanowi o braku nieposzlakowanej opinii i tak jak pisał Markiz32 - informacje o zarzutach widnieją w KSIP, a z tamtąd tych danych praktycznie usunąć się nie da, informacja ta pozostanie tam na zawsze.

Pisz podanie z prośbą o podanie powodu wobec którego Twoja kandydatura została odrzucona. Może to coś pomoże jak wejdziesz na drogę bardziej formalną niż telefon, może się dowiesz. Puki co to tylko nasze spekulacje.

nieposzlakowana opinia to nie tylko mandaty czy sprawy ....to np. hmmm np. wykonywane profesje....(vide prostytutka) , znajomi (vide członkowie grup przestępczych i nie tylko, osoby z półświatka) , to uzależnienia i nałogi (hazard, lekomania, narkomania, alkoholizm i inne) i wiele jest jeszcze powodów które mogą spowodować odrzucenie kandydatury.... nikt tu nie powie jaką np. opinię wystawił ci np. dzielnicowy czy ewentualnie sąsiedzi lub inne osoby ....

to że nie byłeś dotychczas karany nie stanowi i nie przesądza,że organa scigania mają o tobie pozytywne zdanie....

Jeżeli to chodziło tylko i wyłącznie o to, że było podejrzenie przestępstwa (niepotwierdzone, bo wyrok uniewinniający) to ja bym tak tego nie zostawił.

Po uniewinnieniu policja powinna wykasować info o tobie z KSIP, to jest ich psi obowiązek.

Ustawa o policji:
Art. 20 17b. Dane osobowe, o których mowa w ust. 17, usuwa się, jeżeli organ Policji po-wziął wiarygodną informację, że:
1) czynu stanowiącego podstawę wprowadzenia informacji do zbioru nie po-pełniono albo brak jest danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie je-go popełnienia;
2) zdarzenie lub okoliczność, w związku z którymi wprowadzono informacje do zbioru, nie ma znamion czynu zabronionego;
3) osoba, której dane dotyczą, została uniewinniona prawomocnym wyrokiem sądu.

oraz:

§ 11 ust. 3 pkt 1 rozporządzenia MSWiA z 5 września 2007 r. w sprawie przetwarzania przez Policję informacji o osobach:

administrator zbioru usuwa informacje zgromadzone w zbiorze po uzyskaniu wiadomości, że zdarzenie lub okoliczność, w związku z którymi
wprowadzono informacje do zbioru, nie ma znamion czynu zabronionego

A tu jest wyrok WSA, w którym policja przegrała sprawę z Generalnym Rzecznikiem Danych Osobowych, który nakazał usunięcię z KSIP danych o osobie, wobec której umorzono postępowanie karne (czyli bardzo podobna sprawa do twojej):

II SA/Wa 625/11 e-ochronadanych.pl - ochrona danych osobowych, ustawa, GIODO, administrator bezpieczeństwa

Także masz poważne podstawy, żeby walczyć o swoje. Złóż wniosek o wykreślenie ciebie z policyjnej bazy uzasadniając to tym, że masz prawomocny wyrok uniewinniający. W przypadku odmowy powiadom GIODO, on wyda decyzję o wykreśleniu.

No a potem odczekaj jakiś czas i znowu się staraj o pracę w policji.

Powrót