Trochę wypadłem z obiegu i nie wiem jak to aktualnie wygląda. Najprawdopodobniej niemiecki Strafregister prześle informację o skazaniu do KRK. Państwo obywatelstwa skazanego powinno mieć informację o wszystkich wyrokach skazujących zapadłych wobec niego w innych państwach UE.
[cytat:a8metgfy]Projekt Pilotażowy Wymiany Informacji z Rejestrów Karnych (Network of Judical Registers) to wspólna inicjatywa czterech państw: Niemiec, Francji, Belgii i Hiszpanii. W praktyce wymiana informacji pomiędzy tymi krajami jest prowadzona już od początku 2006 r. W marcu 2006 r. do Projektu włączyły się Czechy, a w październiku 2006 r. Luksemburg. Obydwa te kraje już w tym miesiącu rozpoczną elektroniczną wymianę informacji.
Polska oficjalnie rozpoczęła udział w Projekcie w czerwcu 2007 r., wraz ze Słowacją, Słowenią, Włochami i Wielką Brytanią. Portugalia ma w ramach Projektu status obserwatora (przed oficjalnym przystąpieniem status obserwatora miała Polska). Przystąpienie Polski do elektronicznej wymiany informacji planowane jest na rok 2008, po niezbędnym dostosowaniu systemu informatycznego.[/cytat:a8metgfy]
Powyższa informacja pochodzi ze stron MS:
http://www.ms.gov.pl/aktualnosci.php
Podstawy prawne i środki techniczne są. Jak to wygląda w praktyce - trudno powiedzieć. Ktoś kiedyś mówił mi, że te zawiadomienia zanosi się do piwnicy i czeka aż je myszy zjedzą... Najprostszy sposób żeby się przekonać - zamówić sobie wyciąg z KRK