Wyrok w sądzie apelacyjnym

• Autor wątku Autor wątku Kasia 45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasia 45

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Dzień dobry ,dostałam wyrok w śadzie apelacyjnym który oddalił apelacje pozwanej o zapłatę . Co teraz powinnam zrobić zeby odzyskać pieniądze i dlaczego w sadzie pierwszej instancji jest inna kwota niż zasądził Sąd Okręgowy,. Proszę o wyjasnienie i pomoc

Sąd drugiej instancji oddala apelację, jeśli jest bezzasadna (art. 385 K.p.c.). Oddalenie apelacji oznacza, że wyrok sądu rejonowego (sąd I instancji) jest prawomocny.

...........................
Nie jestem prawnikiem

Wanda67 napisał:
Sąd drugiej instancji oddala apelację, jeśli jest bezzasadna (art. 385 K.p.c.). Oddalenie apelacji oznacza, że wyrok sądu rejonowego (sąd I instancji) jest prawomocny.

...........................
Nie jestem prawnikiem

Jeżeli w drugiej instancji orzekał Sąd Apelacyjny, to w pierwszej orzekał Sąd Okręgowy, a nie Rejonowy. Chyba, że "sąd apelacyjny" został tutaj zastosowany jako skrót myślowy przez autora.

Chyba, że "sąd apelacyjny" został tutaj zastosowany jako skrót myślowy przez autora

W pytaniu nie było wzmianki o sądzie I instancji. Odpowiadając podałam informację ogólną w tym zakresie.

Wanda67 napisał:
W pytaniu nie było wzmianki o sądzie I instancji. Odpowiadając podałam informację ogólną w tym zakresie.
W tytule tematu jest jak byk napisane "sąd apelacyjny".

Odnośnie pierwotnych pytań:

1. przez "odzyskać pieniądze" rozumiesz uzyskanie kwoty zasądzonej przez Sąd Okręgowy w wyroku? Należy udać się do komornika;

2. Co do pytania następnego, prosiłabym o krótkie wyjaśnienie:
- czy Sąd Apelacyjny wydał orzeczenie o treści (mniej więcej)
1. oddala apelację pozwanej 2. zasądza od pozwanej na rzecz powódki X zł tytułem zwrotu kosztów postępowania apelacyjnego
czy też
1. zmienia zaskarżony wyrok w ten sposób, że ... 2. oddala apelację pozwanej w pozostałej części 3. zasądza od pozwanej/powódki na rzecz powódki/pozwanej X zł tytułem zwrotu kosztów postępowania apelacyjnego
?

Nie wiem o co ci chodzi w kwestii, że "Sąd Apelacyjny zasądził inną kwotę niż okręgowy". Jeżeli było jak w pierwszej opcji, to wyrok SO jest utrzymany w mocy w całości, a "dodatkowa" zasądzona kwota stanowi rozliczenie kosztów procesu za drugą instancję (w której stawki są niższe, więc i kwota jest inna).
Jeżeli jak w opcji drugiej, to apelacja została częściowo uwzględniona i doszło do zmiany wyroku (dlaczego, to już trzeba wnieść o uzasadnienie).

Wyrok w Imieniu Rzeczpospolitej Polskiej

Sąd Okregowy po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym
sprawy z powodztwa AAAAA NNNNN przeciwko
EEEEE SSSSS o zapłatę 2,500zł na skutek apelacji pozwanej EEEE SSSSS od wyroku Sądu Rejonowego
oddala apelacje.

a w pouczeniu
a) wyrok jest prawomocny ,srodek zaskarżenia nie przysługuje.
Sąd przesłam też odpis wyroku i co teraz powinnam zrobić? Czy mam się zwrócić do pozwanej o zapłatę czy od razu do komornika.

Ostatnia edycja:
Aha, OK.

Kwota mogła być mniejsza, jak pozwana tylko częściowo zaskarżyła wyrok. Dla przykładu SR zasądził 4.000 zł, a ona wniosła apelację tylko w zakresie 2.500 zł. Ale w takiej sytuacji należy ci się tyle, ile zasądził sąd w pierwszym wyroku.

Teoretycznie pozwana wie, że ma ci zapłacić, nie musisz jej wzywać. Możesz jej wysłać pismo z numerem konta i wskazaniem, że jeżeli w terminie X nie zapłaci to idziesz do komornika. Zapłaci - fajnie, nie zapłaci - egzekucja. Jednocześnie możesz zwrócić się do sądu o nadanie klauzuli wykonalności wyrokowi i doręczenie ci tytułu egzekucyjnego - wyroku wraz z klauzulą. Taki wniosek kierujesz do sądu rejonowego (sąd okręgowy też może to zrobić, póki są tam akta, ale raczej starają się szybko je zwracać, żeby właśnie nie musieć tego nadawać).

Nie ma ustawowej konkretnej drogi, co teraz masz zrobić. Jeżeli jest szansa, że pozwana zapłaci ci dobrowolnie, najlepiej się z nią skontaktować. Jak nie - klauzula i komornik.

Ostatnia edycja:
Powrót