wyrok w zawieszeniu a praca w szkole

• Autor wątku Autor wątku sosena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sosena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Jezeli nauczyciel (nigdy wczesniej nie karany, o bardzo dobrej opinii w swoim otoczeniu, o bardzo duzych osiągnięciach dla swojej szkoly) otrzymuje wyrok w zawieszeniu- 10 miesiecy pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 3 lata- za nieudzielenie pomocy osobie poszkodowanej w wypadku drogowym, moze nadal pracowac w szkole? Od kogo jest to zalezne? Od dyrektora placowki? Od kuratorium oswiaty? Z góry dziekuje za odpowiedzie i przepraszam, jesli załozylam nowy watek, ale jestem tu "nowa" i niebardzo umiem sie jeszcze tu poruszac...

W ogóle ktoś informował szkołę o tym zdarzeniu? :)

...

Nikt,ale teraz podobno na poczatku roku trzeba przedstawic zaswiadczenie o niekaralnosci...

sosena napisał:
Jezeli nauczyciel (nigdy wczesniej nie karany, o bardzo dobrej opinii w swoim otoczeniu, o bardzo duzych osiągnięciach dla swojej szkoly) otrzymuje wyrok w zawieszeniu- 10 miesiecy pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 3 lata- za nieudzielenie pomocy osobie poszkodowanej w wypadku drogowym, moze nadal pracowac w szkole? Od kogo jest to zalezne? Od dyrektora placowki? Od kuratorium oswiaty? Z góry dziekuje za odpowiedzie i przepraszam, jesli załozylam nowy watek, ale jestem tu "nowa" i niebardzo umiem sie jeszcze tu poruszac...

Szczerze mówiąc, osobiście uważam, że człowiek, który nie jest w stanie pomóc ofirze wypadku nie ma moralnej legitymacji do pracy z młodzieżą.
Gdybym był dyrektorem tej szkoły nie zatrudniłbym tego Pana.

mod: Proszę darować sobie moralizowanie na forum - Yossarian

Ostatnią edycję dokonał moderator:
...

Łatwo kogoś osądzić. Ten człowiek dostał wyrok za to, ze jechał samochodem (jako pasazer) z kims, kto potracił osobe jadącą rowerem i zbiegł z miejsca wypadku. Kazal kierowycy sie zatrzymac, ale tamten go nie posluchał i wysadził go dopiero kilka kilometrow poza miejscem wypadku...

Ja nikogo nie osądzam, jestem bardzo od tego daleki. Jeśli było tak jak było to z jakiego powodu sprawa zakończyła się takim wyrokiem?

Z resztą, nie o to tutaj chodzi. Chodzi o to (tu zdania niestety nie zmienie), że predyspozycje tego Pana do kształtowania osobowości innych (a przecież również to - choby mimochodem - robi nauczyciel) są wątpliwe.

Nie chodzi o to aby ten człowiek pozostawał na marginesie społeczeństwa tylko dlaego, że był karany. Za cokolwiek. Uważam, że jest do dużym problemem w Posce, że zaświadczenie o karalności odgrywa taka rolę, a już zupełnie mniejszą faktycznie popełnione przestęstwa.
Temat dośc obszerny.

Mimo to nie życzyłbym sobie aby moim np synem opiekował się taki człowiek, który rościłby sobie prawo do kształotwania jego zachowan. Koniec, kropka

mod: Ostatni raz proszę o zaprzestanie moralizowania - Yossarian

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy uwaza Pan, Panie Pinkiboy, ze to czy nauczyciel jest karany czy tez nie swiadczy o jego byciu dobrym badz zlym nauczycielem? Znam bardzo wielu nauczycieli, ktorzy pomimo niekaralnosci, nigdy w tym zawodzie pracowac nie powinni.....bo o ksztaltowaniu m.in. osobowosci innych nie ma mowy...nie mowiac o innych aspektach...
Wiem, ze troszke nie na temat ten moj post, ale jakos po przeczytaniu watku nie moglam sie powstrzymac aby tego nie napisac :)

Sosena pierwszy raz spotykam sie, aby Dyrektor Szkoly prosil o zaswiadczenie o niekaralnosci.

Pozdrawiam

...

Panie Pinkiboy, ja nie zalozyłam tu watku po to, aby czytac Pana prywatne opinie, tylko po to, aby ktos kto zna sie na prawie pomogł mi i odpowiedzial na moje pytanie. Wyrok, który zostal wydany, jest sam w sobie paranoją, ale nie bede o tym pisac bo musialabym napisac tu epopeję... Sprawy toczyły sie przez 6 lat i w rezultacie dwie osoby dostały taki sam wyrok a winnego tak naprawde nie ma... No, ale nie o tym. Wyrok jest i wiem, ze bedzie kolejna apelacja.
A co do zaświadczen szkolnych-tam gdzie ja pracuję trzeba takie zaswiadczenia przedstawiac- w mojej gminie tak jest bo wszyscy nauczyciele maja obowiazek na poczatku roku szkolnego takie zaswiadczenie przedstawic.
Chcialam tylko zapytac czy To jest jakos okreslone prawnie,ze jezeli nauczyciel ma wyrok, nie moze pracowac w szkole? Dziekuje za wyrozumiałosc ( nie znam prawa i sformułowan prawnych dlatego moze jest to dosyc haotyczne... ).

Sosena znalazlam w necie informacje, ze do tej pory zaswiadczenie o niekaralnosci bylo wymagane od dyrektorow szkol...niekaralnosc jest tez warunkiem awansu na stopien nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego, lecz w tym wypadku wystarczy odrecznie napisane oswiadczenie.

Pojawily sie jednak nowe zapisy umieszczone przez MEN w rzadowym projekcie nowelizacji ustawy oswiatowej (ktora ma zajac sie wkrotce Sejm), ktore mowia, iz kazdy nauczyciel przy przyjeciu do pracy bedzie musial dolaczyc m.in. zaswiadczenie o niekaralnosci z Krajowego Rejestru Karnego. W przypadku gdy okaze sie, iz byl karany za przestepstwo umyslne, nie bedzie mogl pracowac w szkole.

Pozdrawiam

Sosena - przedstawiłaś zbyt malo danych dotyczących nauczyciela o którym mowa. Przede wszystkim zachęcam do lektury podstawowego aktu prawnego nauczycieli tj. Ustawy "Karta nauczyciela".
Ustawa Karta Nauczyciela

Jeżeli Twój znajomy jest nauczycielem mianowanym, to straci pracę.
Art. 26. 1. Stosunek pracy nauczyciela wygasa z mocy prawa odpowiednio w razie:

1) prawomocnego ukarania w postępowaniu dyscyplinarnym karą dyscyplinarną zwolnienia z pracy oraz karą dyscyplinarną zwolnienia z pracy z zakazem przyjmowania ukaranego do pracy w zawodzie nauczycielskim w okresie trzech lat od ukarania lub karą wydalenia z zawodu nauczycielskiego;
2) prawomocnego skazania na karę pozbawienia praw publicznych albo prawa wykonywania zawodu lub utraty pełnej zdolności do czynności prawnych;
3) prawomocnego skazania za przestępstwo popełnione umyślnie;
4) upływu trzymiesięcznego okresu odbywania kary pozbawienia wolności;
5) stwierdzenia, że nawiązanie stosunku pracy nastąpiło na podstawie fałszywych lub nieważnych dokumentów albo zostało dokonane z naruszeniem warunków określonych w art. 10 ust. 5 pkt 1-5, z zastrzeżeniem art. 10 ust. 9.

Ostatnia edycja:
A czy nieudzielenie pomocy ofierze wypadku drogowego jest traktowane jako przestępstwo umyslne?

...

Nawet w takiej sytuacji? (jechał jako pasazer a kierowca sie nie zatrzymał, wiec nie miał jak udzielic pomocy)

sosena napisał:
Nawet w takiej sytuacji? (jechał jako pasazer a kierowca sie nie zatrzymał, wiec nie miał jak udzielic pomocy)

Przede wszystkim jak w końcu kierowca się zatrzymał to pasażer powinien wrócić na miejsce wypadku i udzielić pomocy.
Nadto pasażer jeśli nie mógł wysiąść z samochodu to powinien chociażby zadzwonić na policję i pogotowie.

Suerowalbym dokładne przeczytanie uzasadnienia wyroku (o ile zostało sporządzone), oraz aktu oskarżenia. Tam będzie szczegółowo zawarte jakie zastrzeżenia miał prokurator i obońca do zachowania pasażera.

...

Dziekuję za odpowiedzi. . Dodam jeszcze tylko, że myślałam, ze do sadu idzie sie po sprawiedliwość-myliłam się...

sosena napisał:
Dziekuję za odpowiedzi. . Dodam jeszcze tylko, że myślałam, ze do sadu idzie sie po sprawiedliwość-myliłam się...
Sprawiedliwość to pojęcie względne - w myśl zasady - jak Kali komuś ukraść krowę to dobrze...jak Kalemu to źle...

Ciekawe czy byłabyś tego samego zdania gdyby w wypadku pokrzywdzona była np. twoja mama i pasażer samochodu sprawcy zamiast pomóc nic nie zrobił -chociaż m ógł i miał takie możliwości tylko udawał że nic się nie stalo... a twoja mama przez takie działanie do końca życia musiałaby jeździć na wózku inwalidzkim chociaż opinia biegłego by mówiła że gdyby pasażer zadzwonił po pogotowie dałoby się uratować zdrowie...

...

Bedziemy oczywiście pisac apelacje, ale powiem Wam, ze ja juz naprawde stracilam nadzieje na to, ze to wszystko sie normalnie skonczy. Sprawa trwa juz ponad 5,5 roku w zaściankowej miescinie, prokuratorzy mysla, ze wszystko im wolno i że oni wiedza lepiej niż są, jak było naprawde. Nie mamy juz siły walczyc z nimi. Poza tym jest wiele uchybien w ich pracy i teraz poinformowalismy o tym juz media i rzecznika praw obywatelskich. Zobaczymy co teraz zrobi mądra pani prokurator... Poza tym nasz adwokat bedzie teraz zakładał sprawę o odszkodowanie i prawdopodobnie wszczynał sprawe przeciwko prokuraturze, która zniszczyła nam zycie...

A ja chciałam zapytać - czy nauczyciel skazany w procesie cywilnym z oskarżenia prywatnoskargowego również traci pracę?

Ostatnia edycja:
Powrót