Wyrok w zawieszeniu a studia prawnicze

• Autor wątku Autor wątku DonGuralesko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DonGuralesko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam pytanie związane z tym czy uczelnia może wyrzucić studenta ze studiów kierunku prawo z powodu skazania go przez sąd na karę np rok w zawieszeniu na 3 lata? I czy policja/sąd mają obowiązek powiadomić uczelnie o występku studenta?

Pozdrawiam

Proszę o jak najszybszą odpowiedz, i z góry dziękuję za pomoc :)

Wydaje mi się że uczelnia nie może wyrzucić cię z powodu wyroku. Doczytaj w ustawie o szkolnictwie wyzszym i regulaminie studiów Twojej uczelni. Tylko zastanów się czy warto dalej studiować skoro po studiach pracę w zawodzie nie znajdziesz. Pozdrawiam

Hmmmm? Przecież będę miał wyczyszczoną kartę pół roku po okresie 3 lat ( tym przypadku co podałem).Więc czego miałbym rzucić te studia?

Gdyż poza byciem niekaranym (zatarcie skazania rozwiąże problem), do wpisu na listę adwokatów, radców, itd. potrzebna jest nieposzlakowana opinia. Są rozbieżności na forum na temat tego, czy zatarte skazanie wpływa na nieposzlakowanie opinii (większość dyskusji dotyczyła możliwości zatrudnienia takich osób w policji, ale sprawy są podobne). Ostatni wątek na ten temat: LINK

Jest dokładnie tak jak napisał Whiteman. Zatarcie skazania nie rozwiąże problemu. Ustawa o wykonywaniu zawodu adwokata( radcy, sędziego itp.) jasno mówi iż wpisana na listę adwokatów może byc osoba o nieposzlakowanej opini. Powinieneś już to wiedzieć. Nawet jak jesteś dopiero po pierwszym roku. Jeżeli nawet trwa dyskusja czy zatacie skazania można kwalifikować jako nieposzlakowana opiinia to w czasach obecnych gdy konkurencja na prawniczym rynku pracy jest taka jaka jest to nie licz że mając do wyboru skazanego i nie skazanego to wybiorą Ciebie. Przykro mi ale tak jest. Więc studia na niewiele Ci się zdadzą.

Rozumiem,a jak ma się do nieposzlakowanej opinii kara w postaci grzywny?Robót publicznych czy naprawiania szkód ?

Edit: A co się dzieje dokładnie jeśli chodzi o wojsko,policję,żw czy straż graniczną?Te instytucje potrzebują zaświadczenia o nieposzlakowanej opinii?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Kary przez Ciebie wymienione w miom uznaniu nie stawałyby na przeszkodzie w "karierze prawniczej". Zwłaszcza grzywna. Ale to zależy od kwalifikacji czynu w dużej mierze, od tego za co zostałeś skazany. Pozdrawiam

Co do służb mundurowych to specem nie jestem, są na tym forum mądrzejsi ode mnie ale wydaje mi się że tam wymagają tylko zaświadczenia o niekaralności.

Większość dyskucji na forum dotyczyła właśnie służb mundurowych - jest opcja SZUKAJ (do ostatniego wątku dałem zresztą link). Co do grzywny, ograniczenia wolności, etc. - za każdym razem jest to indywidualna decyzja odpowiedniego organu samorządu zawodowego; jak to wygląda w praktyce, nie wiem

A czy adwokat, radca, sedzia, itp., to jedyne zawody prawnicze? Jako prawnik w prywatnej firmie mozesz zarobic wiecej niz oni, jesli będziesz miał szczęście...

Powrót