Wyrok w zawieszeniu, a wyjazd za granicę do pracy

• Autor wątku Autor wątku dmns200
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dmns200

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam wyrok pozbawienia wolności w zawieszeniu i dozóe kuratora. Chcę wyjechać za granicę w celach zarobkowych, ponoć muszę złożyć wniosek do sądu o zgodę na zmianę miejsca stałego pobytu i wpisać w nim adres gdzie będę przebywał za granicą. Nie mam zakazu opuszczania kraju. Planuję jechać do pracy przez agencję więc wątpię że którakolwiek poda mi adres wcześniej niż tydzień przed przyjazdem, a na odpowiedź od sądu można czekać podobno nawet 2 miesiące. Czy był ktoś w podobnej sytuacji lub wie jak mogę to rozwiązać? Dziękuję serdecznie za pomoc :)

W tej sprawie porozmawiaj ze swoim kuratorem i poinformuj o swoich zamiarach

Rozmawiałem, ale nie mogę zrozumieć dokładnie o co chodzi...

Ale czego konkretnie nie rozumiesz? Musisz uzyskać zgodę sądu na zmianę miejsca stałego pobytu. W tym celu składasz taki wniosek - prośbę o to do sądu. Jeśli nie znasz na razie adresu, pod którym będziesz mieszkać to napisz, że nie znasz i podasz np. w ciągu 7 dni od wyjazdu.

Nie rozumiem tego jak mam wpisać adres którego nie znam... Czyli mogę w prośbie nie zamieszczać adresu, ale napisać że dostarczę go w ciągu 7 dni np. drogą pocztową lub e-mail? O tym nie wiedziałem, a kurator też mi nie powiedział że taka opcja istnieje.

To nie jest ściśle sformalizowane. Ale jakoś trzeba tę sytuację rozwiązać. Tak wydaje się najlogiczniej i najprościej.

to jest w ogóle bardzo proste. Podajesz kraj do którego wyjeżdżasz, przynajmniej miasto czy wieś gdzie będziesz, Jak dojedziesz na miejsce t już chyba będziesz wiedział gdzie mieszkasz, wtedy dzwonisz lub piszesz list , meila, czy wysyłasz gołębia pocztowego z dokładnym adresem.... do kuratora co w tym skomplikowanego? Poza tym nie potrzebujesz zgody na zmianę stałego miejsca pobytu, no chyba że faktycznie wyprowadzasz sie i nie wracasz do kraju.

Skazany jest obowiązany stawić się na wezwanie sądu lub kuratora sądowego i udzielać wyjaśnień co do przebiegu dozoru i wykonywania nałożonych na niego obowiązków, bez zgody sądu nie zmieniać miejsca stałego pobytu, umożliwić kuratorowi wejście do mieszkania oraz informować go o zmianie miejsca zatrudnienia. § 4.

Właśnie nie wiem czy wyjazd za granicę na kilka miesięcy jest traktowany jako zmiana stałego miejsca pobytu :/

Zrób tak jak Ci zalecił kurator, który sprawuje dozór.

Powrót