Wyrok w zawieszeniu

• Autor wątku Autor wątku jendrek.pzl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jendrek.pzl

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam jestem nowym uczestnikiem forum więc proszę o wyrozumiałość.Będąc młody dostałem wyrok w zawieszeniu 2,5 na 4 lata za pszywłaszczenie mienia.wartość rzeczy była apsórdalna ale miejsza z tym.mam problem,myslac że po okresie zawieszenia jestem osobą niekarana,postanowiłem pomóć szwagierce w wychowaniu dziecka jako rodzina zastępcza.prawnie też zostało to uregulowane.wiec mam pytanie.Jakie konsekwencje mojej niewiedzy mogę ponieść,po jakim okresie zakończenia tzw zawiasów jestem osobą niekarana.proszę o wyjaśnienie i dziekuje.:(

skazanie na karę z warunkowym zawieszeniem zaciera się po upływie 6 miesięcy od zakończenia okresu zawieszenia kary - o ile w tym czasie kary nie zarządzono do wykonania.

dziękuje za odpowiedz.wiec raczej mogę spać spokojnie moim wybrykiem młodośc;)i

Słusznie pisze atmo, a mi tym razem umknęło. Wszystkie środki karne z wyroku towarzyszące zawieszonej warunkowo karze muszą być wykonane. Ewentualna grzywna też.

Witam. obawiam sie, że dostane wyrok w zawieszeniu za składanie fałszywych zeznan. otóż sprawa dotyczy pobicia którego byłam świadkiem, w prokuraturze składałam zeznania, które później na konfronracji zmieniłam. dzisiaj dostałam wezwanie do prokuratury w chrakterze podejrzanego, wydaje mi się ze chodzi o składanie fałszywych zeznań. jeśli na konfrontacji złożyłam inne zeznania niż w prokuraturze to dostane wyrok za składanie fałszywych zeznań czy mam jeszcze możliwość wyjaśnienia jak całe zajście wyglądało (tzn. to pobicie).

wszystko zależy od tego czy tamta sprawa się zakończyła, jeżeli nie to jest szansa.

art. 233 §*5.*Sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli:
2) sprawca dobrowolnie sprostuje fałszywe zeznanie, opinię lub tłumaczenie, zanim nastąpi, chociażby nieprawomocne, rozstrzygnięcie sprawy.

Powrót