Wyrok WSA i jego wykonanie

• Autor wątku Autor wątku praworzadny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
oby_wa_tel napisał:
ok. ale ja myślę że są jednak sytuacje w których osobie repr. organ można postawić zarzut z art, 231 k.k.
chodzi o takie w którch osoba nie może wyślizgać sie błędem.
Od korekty blędow są procedury i organy nadzoru/sądy ale są sytuacje
w których osoba repr. organ zna orzeczenie NSA bowiem prowadzila sprawę.
Przegrywa sprawę przed NSA i ... w innym postępowaniu robi to samo.

Np. gdy organ odmówił wszcęcia post. w sprawie wznowiena postęp. z powołaniem sie wnioskodawcy na brak udziału strony art. 145 § 1 pkt 4 k.p.a.
Organ Nie wszczyna postęp. mimo braku OCZYWISTYCH przeslanek do odmowy jego wszczęcia.
Ile razy wg ciebie można tolerować rżnięcie głupa i powołanie sie organu na brak przymiotu strony wnioskodawcy bez wszczęcia postępowania?

Taka metoda jest powszechnie stosowana od PINB, po przez WINB az do GINB."Pan/Pani nie jest strona postepowania" poniewaz obiekt wzniesiony "zostal na zgloszenie" mimo, ze pozniej zostal zmieniony jego sposob uzytkowania i sasiad ponosi straty finansowe bo np. golebie zasrywaja elewacje i dach.Pan nie jest strona, poniewaz ulica (6m) rozdziela nieruchomosci, sasiad nie jest strona.Gdzie w przepisach prawa jest mowa, ze przebiegajaca ulica pozbawia mnie prawa strony w postepowaniu? W moim wojewodztwie stosuje sie to nagminnie i nie ma ratunku nawet w WSA.

praworzadny, oby_wa_tel - nie zrozumcie mnie źle. Jestem jak najbardziej za tym, żeby organy zachowywały wymogi K.p.a. i należycie stosowały przepisy tego kodeksu (w końcu to najprostszy kodeks proceduralny).

Nie zamierzam też bronić organów (jakoś tak się zdarza, że - tak jak piszecie - najwięcej formalnych uchybień miałem okazję oglądać w wykonaniu PINB/WINB). Chodzi mi o to, że wszystko można załatwić sankcją karną. Jestem jak najbardziej za oceną prawidłowości prowadzonych postępowań w danym organie i egzekwowaniu wyników kontroli.

Iwo Fisz napisał:
Chodzi mi o to, że (nie) wszystko można załatwić sankcją karną.

no to jak inaczej ?
Administracja publiczna zza sędziowskiego stołu | rp.pl
Zdarza się, że sprawa dwu- lub trzykrotnie wraca do sądu, bo organ nie chce uznać wskazanego w uzasadnieniu decyzji kierunku wykładni przepisu prawa będącego podstawą rozstrzygnięcia. Sąd administracyjny może jedynie po raz kolejny uchylić decyzję i przekazać sprawę do ponownego rozpoznania oraz poinformować w drodze postanowienia właściwe organy lub ich organy zwierzchnie o uchybieniach organu.

Poza tymi instrumentami oraz zawartą w art. 154 § 2 ppsa możliwością orzeczenia o istnieniu lub nieistnieniu uprawnienia lub obowiązku, jeżeli pozwala na to charakter sprawy oraz niebudzące uzasadnionych wątpliwości okoliczności jej stanu faktycznego i prawnego, sąd nie ma żadnych możliwości wymuszenia na organie egzekucji wyroku. Należy jednocześnie wskazać, że mimo iż spełnione są wymogi art. 154 § 2 ppsa, sądy administracyjne nie decydują się na korzystanie z możliwości w nim zawartych. Mamy tu więc do czynienia z brakiem symetrii między prawnymi możliwościami egzekucji wyroku wobec obywatela (tu regulacja jest kompletna) i egzekucji wyroku przez obywatela wobec organu władzy publicznej. Egzekucja wyroku wobec organów władzy publicznej w istocie jest uzależniona od kultury prawnej administracji publicznej.

------------------ Na marginesie ----------
Nie lekceważ pisemek od organów administracji
Gdy organ milczy
Opcje jakie ma organ ws. udost. inf. publ.
Gdy są wady budowlane
Kto powinien naprawiać samowolę bud.

Jeden z adwokatow( byl przedtem sedzia) u ktorego zasiegalem porady powiedzial "zostaw pan te administracje tam urzeduja prawnicze plewy". Masz problem kieruj sprawe do sadu powszechnego. Nie boj sie sadu, sady miela dlugo ale w miare pracuja jeszcze najlepiej. Administracja wlacznie z sko i sadami to farsa panstwa prawnego. Nie wiem czy mial racje ale jezeli wyroku sadu administracyjnego nie mozna wyegzekwowac i egzekucja jest uzalezniona od kultury prawnej administracji publicznej to wszyscy wiemy jak jest z ta kultura administracji. Po cholere utrzymujemy te instytucje ktorych wyroki i orzeczenia mozna o kant ..... rozstrzaskac.:mad:

Powrót