Wyrok wydany po smierci

• Autor wątku Autor wątku natka8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natka8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Moja mama zmarła 13.07.2010r. Odziedziczyłam spadek w całości. W dniu dzisiejszym 17.04.15r. otrzymałam pismo od komornika wezwanie zapłaty należności na podstawie wyroku przeciwko mojej mamie z dnia 17.12.2010r.czyli ok.5 miesięcy po jej śmierci. Moje pytanie brzmi czy ten wyrok z dn.17.12.10 mógł zostać wydany? Dodam tylko, ze nikt nie został powiadomiony ani o terminie rozprawy, ani w ogóle ,ze jest jakaś sprawa.

Dziękuje pozdrawiam Natalia.

Ostatnia edycja:
Po pierwsze kiedy był wniesiony pozew? Po śmierci przy przed. Jeżeli po, to wniosek do sądu o wznowienie postępowania z powodu zgonu. Po drugie klauzula musiała zostać wydana i tak po zgonie, a więc do obalenia.

1.Niestety nie wiem dokładnie kiedy był wniesiony pozew, ponieważ nie posiadam żadnych dokumentów oprócz ksero 1 strony z wyrokiem z dnia 17.12.10 prawomocne dnia 08.01.2011 od komornika.
2.W uzasadnieniu postanowienia z dnia 15.01.15 czytam-cytuje
-sad rejonowy w dniu 17.12.10 wydal wyrok w sprawie z powództwa(nazwa) przeciwko pozwanej(mamie).Po powstaniu tytułu wykonawczego dłużniczka zmarła.
I teraz moje pytanie jak po powstaniu tytułu jak już od 5 miesięcy Jej nie było?

Dowiedz się u komornika szczegółów. Inną kwestią jest czy możesz się uchylić jako spadkobierca od tego długu. Długi też się dziedziczy.

Z tego co wyczytałam w intrenecie to podatek od nieruchomości(o tym mowa)przedawnia się po okresie 5 lat, wiec gdyby obalić ta klauzule dnia 17.12.10 to czy przedawniony już dług(minęło 5 lat)przeszedł by mimo wszystko na mnie?

natka8 napisał:
Po powstaniu tytułu wykonawczego dłużniczka zmarła.
prawdopodobnie wierzyciel nakłamał, a Sąd nie dochodził. Pisz na początek wniosek jw, dołącz akt zgonu. Sąd sam sprawdzi. Niezależnie - zażalenie na klauzulę z tego samego powodu. W obu wniosek o zabezpieczenie poprzez wstrzymanie egzekucji.

Powrót