Wyrok za jazde po pijaku i kolejne zatrzymani

• Autor wątku Autor wątku kumpel025
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kumpel025

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam prosbe o porade zostalem w tym roku zatrzymany jadac samochodem po pijaemu 0,52 w wydychanym powietrzu co daje 1,04 promila nie posiadalem nigdy prawa jazdy poddalem sie dobrowolnemu wymiarowi kary wyrok zapadl nastepujacy 20 stawek po 20 zlotych ,1000 na rzecz poszkodowanych w wypadkach , pol roku w zawieszeniu na dwa lata , zakaz prowadzenia pojazdow na okres 3 lat ,. taki byl naspeujacy wyrok . po jakism czasie okolo 3 miesiecy pozniej jechalem samochodem ponownie trzezwy gdyz chcialem go odstawic do mechanika niefartownie skrecilem na zakazie skretu i zostalem zatrzymany przez patrol policji oczywiscie samochod skonfiskowano gdyz juz ne posiadal waznego OC , przegladu , ja na zakazie prowadzenia pojazdow z wyrokiem w zawieszeniu ,poddalem sie doborwolnemu wymiarowi sprawiedliwosci prokurator telefonicznie zazadal 8 miesiecy pozbawienia wolnosci na okres proby 3 lat i 20 stawek po 20 sprawy jeszcze nie mialem wiec bardzo sie boje czy gdy bedzie sparwa jest mozliwosc odwieszenia wyroku i czy pojde siedziec czy skonczy sie na tych zawiasach plus tych wczesniejszych czy odwiesza mi wszystko i bede siedzial prosze o odpowiedz w miare szybko z gory dziekuje jestem strasznie zdenerwowany :cry:

Art. 75. § 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.
§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.
§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

A więc zgodnie z tym co prezentuje powyższy artykuł moze być tak, że sąd zarządzi wykonanie kary, ale wcale nie jest do tego zobligowany.

Legis napisał:
Art. 75. § 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.
§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.
§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

A więc zgodnie z tym co prezentuje powyższy artykuł moze być tak, że sąd zarządzi wykonanie kary, ale wcale nie jest do tego zobligowany.

czyli gdy stawie sie na sprawe od razu po sprawie ide siedziec czy i jak to wogole wyglada nie bylem wczesniej nigdy w takiej sytuacji.i czy jest to mozliwe gdy prokurator rzada tylko wyroku w zawieszeniu a czy sedzia raczej sie przychyla do prosby prokuratora czy przewaznie zawyza jeszcze wyrok ????

Jeżeli w obu wyrokach z art. 178a par. 1 k.k. skazany zostaniesz na karę pozbawienia wolności (z warunkowym zawieszeniem lub bez) a drugi czyn popełnisz w okresie próby z pierwszego wyroku, to kara z pierwszego wyroku zostanie obligatoryjnie zarządzona do wykonania.

kadi napisał:
Jeżeli w obu wyrokach z art. 178a par. 1 k.k. skazany zostaniesz na karę pozbawienia wolności (z warunkowym zawieszeniem lub bez) a drugi czyn popełnisz w okresie próby z pierwszego wyroku, to kara z pierwszego wyroku zostanie obligatoryjnie zarządzona do wykonania.

czyli to znaczy ze zostanie mi odiweszona kara bo nie zrozumialem za bardzo czy dostane poprostu drugie zawiasy bo to jednak jest chyba inny paragraf wtedy mialem za jazde pod wplywem a teraz mam za jazde nie stosowanie sie do wyroku czyli inny paragraf a trzezwy bylem prosze o odpowiedz

Przepraszam,moja nieuwaga. Przeoczyłem że przy drugim czynie byłeś trzeźwy.

W tej sytuacji zarządzenie wykonania kary z pierwszego wyroku pozostanie fakultatywne (Sąd będzie mógł zarządzić wykonanie kary ale nie będzie to obligatoryjne).

kadi napisał:
Przepraszam,moja nieuwaga. Przeoczyłem że przy drugim czynie byłeś trzeźwy.

W tej sytuacji zarządzenie wykonania kary z pierwszego wyroku pozostanie fakultatywne (Sąd będzie mógł zarządzić wykonanie kary ale nie będzie to obligatoryjne).

mam jeszcze jedno pytanie nie uregulowalem jak do tej pory grzywny oraz nalozonej kary 1000 zl na rzecz poszkodowanych w wypadkach czy teraz jak bedzie sprawa jest mozliwosc odwieszenia tej kary nie mam pracy i za bardzo nie mam srodkow aby zaplacic ale zamierzam w jak najkrotszym czasie podjac prace prosze o odpowiedz w sumie te sprawy nie pokrywaja sie tym samy paragrafem ale to nie ja jestem prawnikiem zeby to osadzal :(:( jeszcze raz prosze o szybka odpowiedz terminu tej sprawy jeszcze nie znam za to zatrzymanie na zakazie prowadzenia pojazdow

Nie będzie to zarządzenie obligatoryjne,ale są dobre przesłanki do zarządzenia fakultatywnego (art. 75 par2 kk)bo:
1. popełniłeś ponownie przestępstywo w okresie próby;
2. uchylasz się od wykonania kary grzywny;
3.nie wykonujesz środka karnego w postaci świadczenia pieniężnego na rzecz wskazanej instytucji.

Co do grzywny masz możliwośc złożenia do Sądu wniosku o zamianę jej na prace społecznie użyteczne.

marika39 napisał:
2. uchylasz się od wykonania kary grzywny;
3.nie wykonujesz środka karnego w postaci świadczenia pieniężnego na rzecz wskazanej instytucji.

Z tym że o uchylaniu się można mówić dopiero wtedy gdy nieuiszczanie tych należności wynika ze złej woli skazanego a nie np. z ciężkiej sytuacji materialnej.

Zgoda,że w pojęciu uchylania musi sie mieścic negatywny stosunek do nałożonych obowiązków,ale to nie znaczy,że skazany ma w ogóle nie wykazywac żadnej inicjatywy w zakresie spoczywających na nim zobowiązań i kar.
Jesli nie posiada środków finansowych z powodu braku pracy, może złożyc do Sądu wniosek o zamianę grzywny na prace społecznie użyteczne. Przeciez z chwilą podjęcia i zatrudnienia, w każdym momencie może byc zwolniony z tych prac po uiszczeniu reszty grzywny.
Co do świadczenia pieniężnego (jeśli był ustalony przez Sąd termin zapłaty) - powinien skierowac pismo do Sądu czy też kuratora,że trudności finansowe uniemożliwiają realizację tego świadczenia.
Niewątpliwie Sąd doceni taką aktywnośc skazanego.

mam jeszcze jedno pytanie na na kwiecien wyznaczono mi termin rozprawy i dostalem akt oskarzenia gdy zostalem ten drugi raz zatrzymany poddalem sie dobrowaolnej karze i prokurator w akcie oskarzenia zada 8 miesiecy na 3 lata wiec czy zapadnie taki wyrok czy odwiesza mi tamte zawiasy grzywne zamierzam szybko splacic w czasie do sprawy i czesc swiadczen na rzecz poszkodowanych gdyz rozlozyli mi to na raty czy i jaki jest wynik rozprawy najbardziej prwdopdobny bardzo sie obawiam o odwieszenie denerwuje sie bardzo czy poprzestana na ty,m co jest w akcie oskarzenia i nie podwaza prokuratora i ni zawyza wyroku lacznie z odwieszeniem prosze o pilny kontak z gory dziekuje

Na rozprawie w drugiej sprawie sprawa "odwieszenia" pierwszej kary nie będzie rozpoznawana.
Zajmie się tym Sad najwcześniej po uprawomocnieniu się drugiego wyroku i w tej sprawie będzie wyznaczone osobne posiedzenie Sądu w postępowaniu wykonawczym.

bardzo dziekuje za szybka odpowiedz ale czy sa duze przeslanki na odwieszenie kary wczesniejszej czy zakonczy sie na dwoch wyrokach w zawieszeniu

Mogę tylko napisac że zarządzenie wykonania kary z pierwszego wyroku jest możłiwe. Zresztą już była o tym mowa wcześniej. A jakie są szanse to oceni Sąd. Kazda sprawa oceniana jest indywidualnie.

A skąd wniosek że to był rok 2008?

to chyba pan nie czytal dos dokladnie postu panie spamer gdyz post zaostal umieszczony w rou 2007 wiec prosze czytac dokladnie nie osadzac innych z gory dziekuje

Powrót