Wyrok za wypadek - zatarcie

• Autor wątku Autor wątku newchief
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

newchief

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, byłem sprawcą wypadku drogowego w którym była poszkodowana z urazami powyżej 7 dni. Otrzymałem wyrok i mam dwa pytania odnośnie mojej przyszłości.

- Czy mogę wstąpić w szeregi Policji lub WP?,
- Po jakim czasie następuje zatarcie kary i moje "papiery" sa czyste?

Oto treść orzeczenia Sądu :

ORZEKA
1.Na podstawie art 500 $ 1 i 3 kpk oskarżonego uznaje za winnego popełnienia zarzucanego mu czynu, stanowiącego występek z art 177 $ 1 kk i za to na mocy powołanego przepisu przy zastosowaniu art 58 $ 3 kk wymierza mu kare 10 (dziesięć) miesięcy ograniczenia wolności zobowiązując oskarżonego na mocy art 53 $1kk do wykonywania nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze 20 (dwadzieścia) godzin w stosunku miesięcznym w zakładzie takim a takim.

2.Na zasadzie art 627 kpk i art 2 ust 1 pkt 3 ust. 2 z dnia 23 czerwca 1973 o opłatach w sprawach karnych ( dz. u. 49 poz.223 z 1983r z pozn.zm ) zasadza od oskarżonego na rzecz skarbu Państwa tytułem zwrotu wydatków kwotę 321 zł oraz wymierza opłatę w kwocie 180zł.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Zatarcie nastąpi z urzędu po upływie 5 lat od wykonania kary ograniczenia wolności (lub na wniosek skazanego po upływie przynajmniej 3 lat od wykonania tej kary). Co do pracy - przed zatarciem nie masz szans, po zatarciu skazania nie będzie żadnego wpisu w KRK. Co prawda oprócz niekaralności wymagają również "nieposzlakowanej opinii" (z tym może być problem - pytają również o zatarte już skazania), ale jeśli do tego czasu w Policji będą takie problemy kadrowe jak teraz... droga wolna:)

Dziekuje za odpowiedź. Troche mnie zasmuciło ze to aż 5 lat (3 na mój wniosek)...:(

Powrót