Wyrok zaoczny a skuteczne doręczenie

• Autor wątku Autor wątku margo44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

margo44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

dowiedziałem sie już po fakcie, że Syndyk masy upadłości pewnej kasy SKOK, złożył pozew o zapłatę w e-sądzie w Lublinie, gdzie sprawa była odrzucona i skierowana do sądu mojego byłego miejsca zamieszkania. (Obecnie mieszkam za granicą)
W wyniku braku mojej wiedzy o procesie i możliwości działania, Sąd rejonowy wydał wyrok zaoczny i skierował informacje o tym pod adres pod którym od kilku lat nie mieszkam.

W/w mam pytanie, jak złożyć skutecznie wniosek do sądu o tzw. prawidłowe doręczenie wyroku zaocznego.
Czy w tym przypadku mogę wnioski kierować za pośrednictwem poczty z zagranicy czy jest wymagane wytyczenie pełnomocnika i adresu korespondencji na terytorium RP?

z góry dziękuję za odp.

Temat na forum jest tak "przewałkowany", że bez problemu dowiesz się co i jak, wystarczy troszkę chęci :)

margo44 napisał:
W/w mam pytanie, jak złożyć skutecznie wniosek do sądu o tzw. prawidłowe doręczenie wyroku zaocznego.
złożyć sprzeciw od wyroku zaocznego z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pozwu oraz innymi wnioskami oraz podać adres do korespondencji w Polsce,

a jesli w sprawie o roszczenia finansowe zostal powolany kurator i on odebral wyrok itd,przy czym kurator zostal ustanowiony ze wzgledu na brak informacji o miejscu pobytu,co w takiej sytuacji zrobic / sprawa z 2011r,dzisiaj mialam wglad w akta i czekam na ksero calosci akt. Na jednym posiedzeniu byl ktos przesluchany i podal,ze moge przebywac w miescie Y,bo tam ma mame i brata..ale nikt tego nie sprawdzil a ja faktycznie w tym czasie mieszkalam u mamy,i np.przez sluzby mozna bylo w latwy sposob ustalic moje miejsce pobytu...

Powrót