Wyrok zaoczny - co robic?

• Autor wątku Autor wątku nolimit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nolimit

Użytkownik
Odpowiedzi
135
Witam

Bylem odebrac listy z drugiego mieszkania tam gdzie jestem zamedlowany (dawno tam nie bylem) i dostalem pismo z sadu rejonowego... Mianowicie chodzi o to ze sad wydal wyrok zaoczny w jakiejs tam sprawie a ja nawet nie wiedzialem nic o tym ze bedzie rozprawa

Bylem w sadzie to mi baba powiedziala ze jak 2 razy nie odbiore awiza to oni uwazaja ze zostalem nalezycie poinformowany o tym ze odbecie sie sprawa... To jest prawda?

Bo troche przyznam sie ze wyrok mi nie pasuje i bym chcial sie jakos odwolac od tego. Tyle tylko ze nie wiem jak to zrobic zeby to odwolanie bylo uwzglednione...

To jest sprawa cywilna, jest to wyrok zaoczny. Sprawa o zapłate pracownikowi pensji za lipiec i sierpien 2006 r. Tyle tylko ze to sa jakies smieszne sumy w ogole z ksiezyca... i do tego odsetki a w pkt nr 2 pisze 'oddala powodztwo o zadosuczynienie' Czyli nie wiadomo skad w ogole taka duza kwota jak ja pracownikowi place cos ponad 900 zl (przynajmniej tak mam wpisywane na liscie plac ) i to juz z zusem itd... A wyrok dostalem ze mam zaplacic duzo wiecej

To jest sad rejonowy wydzial pracy i ubezpieczen spolecznych.

MAm czas na odwolanie 7 dni czyli moge wniesc sprzeciw normalnie?

Co teraz robic? MAm wniesc sprzeciw na formularzu naprzyklad takim?

http://www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/form5_sp.pdf

Czy co teraz robic?

No to raczej wiem ze trzeba wniesc sprzeciw w ciagu 7 dni. Czyli do jutra mam czas...

Tylko wlasnie jak to zrobic?

Co napisac w tym sprzeciwie i czy trzeba uzywac ten formularz ktory jest na stronach ms - ten co podalem w linku?

Bo na nim pisze ze jest to formularz sprzeciw od wyroku zaocznego

Czy moge to napisac bez formularza zwyczajne pismo?

To zależy ile zostało zasądzone wyrokiem. Proszę przeczytać pouczenie pod tym formularzem. Jednakże jeśli nawet w danym przypadku nie ma konieczności wnoszenia na formularzu sprzeciwu to jeżeli jednak zostanie i tak na nim złozony to jest on skuteczny i prawidłowy.

a czy to normalne ze w ogole nie ma zadnego uzasadnienia wyroku? Tylko odrazu ze mam zaplacic pracownikowi za 2 miesiace (lipiec, sierpien) chociaz pracowal tylko pare dni w lipcu?

To jak teraz mam napisac sprzeciw jesli nawet nie wiem jakie jest uzasadnienie... Troche dziwnie te sady dzialaja.

I czy to prawda ze jesli 2 razy nie odebralem awizo z poczty to oni to uznaja ze juz jestem nalezycie poinformowany?

A czy mozna cos zrobic ze sprawa jesli juz minelo 7 dni do zaskarzenia wyroku zaocznego? To sie licza dni robocze czy sob-niedz tez?

Liczą się wszystkie dni, też soboty i niedziele.
Jeżeli minął termin, ale pozwany nie ponosi winy (np. był chory, w szpitalu itp.), to można wnosić o jego przywrócenie.
Inaczej pozostaje jedynie zapłacić zasądzoną kwotę + koszty.

No zalozmy ze bylem chory. I co teraz mam zrobic jesli odebralem wyrok i minal juz 7 dzien na zlozenie sprzeciwu?

Gdzie mam dostarczyc zwolnienie lekarskie i czy trzeba napisac jakies pismo? Jakie? Ile mam na to czasu?

Sorka ze sie tak dopytuje ale to dosc wazna sprawa bo nie chce placic cwaniaczkowi...

Dlaczego sąd zasądził takie, a nie inne kwoty?
Po prostu dlatego, że w przypadku gdy pozwany nie stawia się na rozprawy i toczą się one bez jego udziału, a był prawidłowo powiadomiony, to sąd przyjmuje za prawdziwe twierdzenia powoda.
Czy sąd przyjmie sprzeciw od wyroku zaocznego złożony po terminie?
Jeśli sąd nie przywróci terminu, to sprzeciw zostanie odrzucony na posiedzeniu niejawnym.
Czy takie zwolnienie lekarskie, wystawione "do tyłu" uzna sąd? Wątpię.
Wystawienie takiego zaświadczenia lekarskiego uważam za przestępstwo, a na forum nie pomagamy w łamaniu prawa.

Powrót