wyrok zaoczny, przedawnienie.

• Autor wątku Autor wątku mon2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mon2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
odebrałem dziś wyrok zaoczny z powództwa DPT Partners. Zasądzono mi 1000zł z odsetkami od 24.07.2015 oraz 230zł kosztów postępowania. Dług wynika z zaległości względem firmy UPC. Jest to pierwsze i jedyne pismo jakie otrzymałem.

Data wydania wyroku zaocznego - 15.02.2016
Data odbioru wyroku - 29.02.2016
Data wystawienie ostatniej faktury - 07.04.2015
Data zawarcia umowy cesji wierzytelności między UPC, a DPT - 15.04.2015
Wezwanie do zapłaty zostało mi podobno wysłane 06.05.2015 (zapewne na adres w którym wynajmowałem mieszkanie i na które była umowa z firmą UPC - nie widziałem takiego wezwania na oczy i nie zostałem o tym poinformowany)

Z tego co się orientowałem przedawnienie ustanawia się na mój wniosek po upływie dwóch lat (usługa telekomunikacyjna). Czy mogę odwołać się o wyroku i wnieść o przedawnienie długu?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Przede wszystkim to należy wnieść sprzeciw od wyroku zaocznego. Stawiam że DT Partners nawet nie udowodnił iż zakupił to roszczenie

mon2008 napisał:
Z tego co się orientowałem przedawnienie ustanawia się na mój wniosek po upływie dwóch lat (usługa telekomunikacyjna). Czy mogę odwołać się o wyroku i wnieść o przedawnienie długu?

A kiedy powstała zaległość w UPC?
Jest bardzo prawdopodobne, że należność jest przedawniona, i jak wyżej pisze Amelia windykacja być może nawet nie udowodni, że jest w posiadaniu "Twojego długu".

Wpisałem błednie datę w poście powyżej:
Data wystawienie ostatniej faktury - 07.04.2013.

Tak więc zaległość powstała prawie 3 lata temu. Z dokumentów które dostałem z Sądu wynika, że w dniu 15.04.2015 zawarto umowę cesji wierzytelności między UPC, a DPT.

Data cesji nie ma żadnego znaczenia dla biegu terminu przedawnienia. Pisz sprzeciw, jeśli sam nie ogarniasz to bierz kogoś do pomocy.
Przed oczami mam nawet identyczną sprawę, UPC -> DT Partners. Umowa cesji może robić co najwyżej za papier toaletowy. Do tego kara, niezgodna z art. 483 k.c. i w ogóle nieujęta w umowie itd.

Chciałem tylko zaznaczyć że dla usług telekomunikacyjnych termin przedawnienia to trzy lata. Wątpliwości rozwiał ostatecznie swoją uchwałą Sąd Najwyższy w 2009 roku (III CZP 20/2009)

Powrót