Wyrok zaoczny.

• Autor wątku Autor wątku fel=x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fel=x

Użytkownik
Odpowiedzi
261
Sąd Rejonowy, pomimo w terminie złożonego sprzeciwu, na pozew, (przedawnienie) i wniosku o przydzielenie obrońcy z urzędu, wydał wyrok zaoczny, korzystny dla powoda, bez uzasadnienia. i odniesienia się do zarzutów podniesionych przez pozwaną w sprzeciwie. Czy słusznie? - w wezwaniu na rozprawę było że "stawiennictwo nieobowiązkowe" a do tego pozwana myślała że Sąd odniesie się do wniosku o przydzielenie obrońcy z urzędu. Co teraz robić??:wow:

od wyroku zaocznego sluzy pozwanemu sprzeciw

Johnny99 napisał:
od wyroku zaocznego sluzy pozwanemu sprzeciw

O tym wiem, ale czym teraz uzasadnić sprzeciw. Wszystko opisałem w sprzeciwie
do pozwu, ale Sąd chyba tego nie brał pod uwagę, przy wydawaniu wyroku. Nie ma uzasadnienia, (podobno sąd nie uzasadnia wyroku zaocznego) więc nie wiem dlaczego Sąd zignorował, fakty przywołane w uzasadnieniu do sprzeciwu. Nie wiem także czy w tym sprzeciwie, przepisać (masło maślane) tamto uzasadnienie, czy tylko powołać się na nie,że jest w aktach sprawy,i że to podtrzymuję :(

jesteś pewien ze twój sprzeciw dotarl do sadu? może idz przejrzyj akta

Tak sprzeciw jest w aktach, (kopię z pieczątką Sadu mam w domu) tak samo wniosek o przydzielenie obrońcy z urzędu, na którym jest dopisek, że będzie rozpatrzony na rozprawie (trochę to wszystko dziwne)

Johnny99 napisał:
jesteś pewien ze twój sprzeciw dotarl do sadu? może idz przejrzyj akta
Tak, kopię z pieczątką sądu mam w domu. W aktach jest także wniosek o obrońcę z urzędu na którym jest dopisek, że będzie rozpatrzony na posiedzeniu. Dla mnie to wszystko jest jakieś dziwne.

na wyroku jest wyraźnie napisane "wyrok zaoczny"?

Tak nagłówek: [/B]"Doręczenie wyroku zaocznego"[/B]
Sad rej w..........doręcza wyrok zaoczny z dnia .............

coz, nie pozostaje ci nic innego jak wnieść ten sprzeciw. jesteś pewien ze nie dostales wcześniej zadnych wezwan z sadu?

Dzięki. tak zrobię, to tzn. chyba "skargę" na wyrok zaoczny? - nie wiem czym to się różni sprzeciw a skarga. Żadnych innych pism nie otrzymałem. Z tego co wyczytałem w necie, to samo złożenie, w terminie, przez pozwanego wniosku o obrońce z urzędu, nie mówiąc o sprzeciwie na pozew,sąd nie powinien wydać wyroku zaocznego.

Chciałem jednak dopytać, bo nie otrzymałem odpowiedzi, na ten wcześniejszy wpis:
O tym wiem, ale czym teraz uzasadnić sprzeciw. Wszystko opisałem w sprzeciwie
do pozwu, ale Sąd chyba tego nie brał pod uwagę, przy wydawaniu wyroku, zaocznego. Nie ma uzasadnienia, (podobno sąd nie uzasadnia wyroku zaocznego) więc nie wiem dlaczego Sąd zignorował, fakty przywołane w uzasadnieniu do sprzeciwu. Nie wiem teraz, czy w tym sprzeciwie, przepisać (masło maślane) tamto uzasadnienie, sprzeciwu na pozew, czy tylko powołać się na nie,że jest w aktach sprawy,i że to podtrzymuję.:wow:

zgadza się, nie powinien, skoro zlozyles odpowiedz na pozew. a jeszcze zajrzyj do protokolu rozprawy, czy jest tam wzmianka, ze odczytano odpowiedz na pozew? (do pozwu nie wnosi się "sprzeciwu", tylko odpowiedz na pozew, zatem tak wlasnie powinno zostać potraktowane twoje pismo)

jeżeli sad wydal wyrok zaoczny, to tak jakby w ogole twoje pismo do sadu nie dotarlo.

najlepiej napisz jeszcze raz to samo, poki się nie wyjasni decyzja sadu.

Poprzez znajomych mam, skserowane akta sprawy, w dokumentach wszystko jest, sprzeciw do pozwu, a także wniosek o obrońcę z urzędu,nawet jest adnotacja że obrońcę ustanowić na rozprawie. Dlaczego sąd nie wziął tego pod uwagę ???? posiedzenia trwało 5 min, (13,50 - 13,55) powód także się się nie stawił, a na wezwaniu do pozwanego było "stawiennictwo nieobowiązkowe". Wystąpiłem o uzasadnienie, ale podobno, (już pisałem) sąd dla pozwanego, wyroku zaocznego nie uzasadnia, dla powoda tak.

Powrót