wyroki kolegialne

• Autor wątku Autor wątku maradonna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maradonna

Stały bywalec
Odpowiedzi
531
Witam.mam kilka wyroków za wykroczenia orzeczone przez sąd grodzki (dawne kolegium d.s. wykroczeń).Dostawałem je bo odmawiałem przyj.mandatu.Są to grzywny, najwyższa 200 zł, najniższa 50zł.za wykroczenia "kalibru" spożywanie alkocholu w miejscu publicznym.
1.czy to jest tak jak ze zwykłym mandatem że 3 lata "siedzi" w papierach jeśli chodzi o egzekucje czy rządzi się innymi prawami?
2.czy komornik ,który do mnie przyjdzie może się podpierać że to wyrok sądowy czy to poprostu normalna grzywna ,nieściągalna w moim przypadku?
3.jeśli chodzi o zamiennik czyli praca użyteczna lub areszt to jeśli kwota tych mandatów (grzywien) przekroczy 500 zł czy jeden z tych mandatów musi przekroczyć 500 zł?
4.w dwóch przypadkach miałem jeszcze koszty sądowe,czy one również bezpowrotnie przepadają gdy grzywna jest nieściągalna czy jest inaczej? Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S. Nie pracuję legalnie, zarejestrowany w UP brak konta w banku itp.co do mojej wypłacalności, a raczej jej braku

Tak.Po trzech latach od uprawomocnienia się wyroku należność się przedawnia jeśłi chodzi o kwestię wykonania kary.
Jest to należność wynikająca z tytułu wykonawczego którą komornik może normalnie egzekwować.
Aby można było tę grzywnę zamienić na karę zastępczą to grzywna (jedna a nie suma kilku) musi przekraczać 500 zł
Koszty też można egzekwować przez 3 lata od daty uprawomocnienia się wyroku.

Powrót