wyrównanie - egzekucja

• Autor wątku Autor wątku pariska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pariska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
W 8 listopada 2011 roku wniosłam do sądu pozew o alimenty(Tata dobrowolnie płacił mi 300 zł)Sąd po 11 miesiącach przyznał mi 600 zł oraz,zaznaczył ze tata ma mi wyrównać 3300 zł od momentu uprawomocnienia się wyroku .Tata się odwołał itp ale nie wygrał.
Powiedział ,że alimenty będzie mi płacił a wyrównanie to mogę dostać w postaci 100 zł miesięcznie przez 3 lata ,jednak się na to nie zgodziłam,ponieważ studiuje i potrzebuje komputera ,Ojciec zwleka już 3 tyg z zapłaceniem,adwokat powiedział mi że trzeba będzie wnieść do sądu o egzekucje
Więc moje pytanie brzmi ile będę musiała czekać na pieniądze,boje się że będę musiała czekać taka jak na rozprawę w sprawie alimentów rok jak nie dłużej

Na wyroku powinieneś mieć klauzulę natychmiastowej wykonalności. Udajesz się więc do komornika.
Swoją drogą, masz adwokata, a pytasz nas na darmowym forum? Mamy za niego odwalać pracę?

Adwokata jedynie spytałam o rade,a zastanawiałam się ile ten cały proces będzie trwał

To nie będzie kolejny proces.
Sprawdź, czy nie masz na wyroku klauzuli natychmiastowej wykonalności. Zgodnie z art. 333 KPC powinnaś mieć taką klauzulę.

Właśnie sprawdziłam i mam

No to idziesz do komornika i on ściągnie z ojca. To ile to potrwa będzie zależało od tego, czy jest z czego ściągnąć.

Raczej jest,sam w sądzie się chwalił jak dobrze mu idzie w jego firmie w Niemczech,jednym słowem jest zamożnym człowiekiem
Przeczytałam u was na forum że nie mogę iść do każdego komornika oraz że maja swoje rewiry ,a w moim przypadku jak to jest kiedy ja mieszkam w Polsce a ojciec w Niemczech

Powrót