Wyrównanie zasiłku chorobowego do 100% jego wartości.

• Autor wątku Autor wątku Piotrek2303
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek2303

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Uległem wypadkowi w pracy. Wstępnie wydawało się, że nic wielkiego się nie stało, zwykłe podrapanie. Poszedłem na zwolnienie lekarskie, na którym przebywałem 19 dni. Powróciłem do pracy i przepracowałem 10 dni, ale z problemami, bo odczuwałem ból w klatce piersiowej i ręce prawej. Następne zwolnienie trwało około 130 dni. Okazało się, że mam uszkodzony staw barkowy i w rezultacie kwalifikuje się do operacji. Sądownie wywalczyłem sprostowanie protokołu powypadkowego ze wpisem o winie pracodawcy. Pracodawca wypłacił mi 100% za 12 dni i zażądał ode mnie zaświadczenia od lekarza, że zwolnienie miało związek z wypadkiem. Poszedłem więc do przychodni, do lekarza rodzinnego, z zapytaniem, czy może mi wypełnić druk ZSA 8, celem poświadczenia, że zwolnienie, które otrzymywałem od niego, było związane z wypadkiem. Lekarz rodzinny odesłał mnie do ortopedy, od którego m.in.otrzymywałem zwolnienia lekarskie, z tym że były to wizyty prywatne. W przychodni oświadczono mi, że muszę się umówić na wizytę prywatną, by mi lekarz wystawił zaświadczenie ZSA 8. Obecnie jestem w oczekiwaniu na zabieg operacyjny i żyje z zasiłku z MOPR-u i nie stać mnie. Czy jest możliwość uzyskania informacji od lekarzy poprzez sąd. Jeśli jest to jaki sąd i czy druk "p" używa się w takich sytuacjach.

Powrót