Wyrzucenie z domu - 18 lat

• Autor wątku Autor wątku aswerus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aswerus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Piszę aby zasięgnąć porady odnośnie mojego stanu prawnego, znaczy się jakie mam prawa i/lub obowiązki w sytuacji kiedy uczę się w 3 klasie liceum i mój ojciec postanowił wyrzuć mnie z domu?

Chciałbym się również zapytać o sprawę dokumentów, czy on ma obowiązek mi je przekazać (np. paszport)?

W jakiej sytuacji moge wezwać policję? Narazie obyło się bez walki, ale czy policja powinna być przy którymś momencie takiej wyprowadzki?

Czy mam zmienić swój adres zameldowania również? Przenoszę się do kolegi na najbliższe dni, a potem pewnie do rodziny, w tym samym mieście.

Bardzo dziękuje za odpowiedź

Kodeks rodzinny stanowi:
Art. 133. § 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.
Rodzic winien utrzymywać dziecko oraz łożyć na jego naukę.
Ojciec kręci na siebie bata, bo możesz wystąpić o alimenty i to duże skoro nie chce dać Tobie lokum ani jedzenia a także innych rzeczy, które łączą sie z utrzymaniem dziecka oraz jego nauką.
Co do przywłaszczenia dokumentów nie będę się wypowiadał, ale jest to na pewno bezprawne działanie skoro ukończyłeś 18 lat.
Temat przeniosę na prawo karne, aby specjaliści wypowiedzieli się na ten temat.

Ostatnia edycja:
Co do np. paszportu to ojciec nie ma prawa go zatrzymać dla siebie. Może bowiem popełnić przestępstwo z art. 275 par 1 kodeksu karnego.
No i rzeczywiście - trzeba będzie pomysleć o tych alimentach, ale to już droga cywilna.

Powrót