Wysłanie 2 razy tego samego towaru

• Autor wątku Autor wątku nocturne2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nocturne2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Przez pewna osobe został mi zamówiony telefon przez sklep na allegro.Osoba ta miała uwzględniony swój adres zameldowania, ale zleciła dostawę zakupu na mój adres.Dodam,że osoba ta zamawiała już w przeszłości w tym sklepie jakieś rzeczy na swój adres.Ale przechodząc do meritum-zostały dostarczone 2 telefony, a nie jeden, tak jak zostało uwzględnione w zakupach na allegro.Jeden został doręczony na mój adres, wraz z paragonem fiskalnym, a drugi na adres tej osoby, która już co prawda tam nie mieszka, nie uwzględniła na allegro, że dostawa ma dojść tam, jest to ewidentny błąd sprzedawcy.I teraz pytanie-czy mam bezwzględny obowiązek zwrotu drugiego telefonu, mimo, że sprzedawca wystawił za niego pargon fiskalny, choć nie został on opłacony?

nocturne2 napisał:
czy mam bezwzględny obowiązek zwrotu drugiego telefonu, mimo, że sprzedawca wystawił za niego pargon fiskalny, choć nie został on opłacony?

Nie - nie musisz.
Licz się jednak z pozwem cywilnym i komornikiem. W końcu masz rzecz za którą nie zapłaciłeś.

Temat wałkowany dwukrotnie w ciągu ostatniego tygodnia.

Jeśli szukasz sposobu jak "wydymać" sprzedawcę to pomyliłeś fora.

Ja nie chcę nikogo "wydymać".Sprzedawca sam siebie w ten sposób "wydymał", dlatego pytam się, jak wygląda to dokładnie z punktu widzenia prawa

Polecam lekturę art. 405 Kodeksu Cywilnego:

„Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.”

Mówiąc wprost - należy rzecz uzyskaną w sposób nieuprawniony zwrócić lub jeśli to niemożliwe dokonać zwrotu jej rówowartości (zapłacić).

Jeśli to sprzedawca popełnił błąd to można zażądać, by na swój koszt odebrał swoją rzecz.

Powrót