Wysłanie zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa w formie elektronicznej

• Autor wątku Autor wątku aleksander83578
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksander83578

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Chciałem wysłać zdalnie zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa na skrzynkę pocztową biuro.podawcze.pokra@prokuratura.gov.pl, a więc do Prokuratury Okręgowej w Krakowie. Z tego co się dowiedziałem to nie ma żadnego oficjalnego formularza i mogę to wysłać po prostu w formie pdf.

Chciałbym jednak prosić o informacje w kontekście zawiadomienia. Czy wystarczy, że wpiszę : Imię, nazwisko, adres, telefon oraz numer PESEL. Czy też muszę wysłać dodatkowo skany dowodu osobistego, a być może jeszcze inne informacje?

skan dowodu nie jest wymagany, art 119 kpk mowi ze wystarcza Dane osobowe adres pesel Dane kontaktowe oraz oznaczenie organu

jednak aby document wywolal skutki prawnie wymagany jest podpis sprobuj poprzez mobywatel, z doswiadczenia wiem ze nawet jesli document nie spelnia wszystkich wymogow to take zawiadomienie jest raktowane Jako sygnal i zostaniesz np wezwany na komisariat w celu formalnego przyjecia zawiadomienia

mam szwedzki laptop....sorry

użytkownikzradomia napisał:
mam szwedzki laptop....sorry
W szwedzkim języku nie ma kropek i przecinków ?
Poza tym zgadzam się, że autor wątku zostanie wezwany do jednostki policji, do której prokuratura prześle zawiadomienie, gdyż zawiadamiający musi złożyć formalne zeznanie pod rygorem karalności art. 233KK i 238KK.

ok, czyli jak rozumiem mogę wysłać zawiadomienie w formacie pdf, ale później obowiązkowo i tak będę musiał pojechać do Krakowa

aleksander83578 napisał:
ok, czyli jak rozumiem mogę wysłać zawiadomienie w formacie pdf, ale później obowiązkowo i tak będę musiał pojechać do Krakowa
Zawiadomienie możesz złożyć w najbliższej ci jednostce policji, tam gdzie ci wygodniej. Trafi do jednostki, która będzie prowadziła sprawę. Wysłanie do prokuratury nie przyśpieszy sprawy.

Właśnie to jest skomplikowane. Chodzi o fałszerstwo dokumentacji, ale nie w mojej sprawie. Sprawa dotyczy jednak Krakowa oraz mojego miasta rodzinnego. Jednak zdecydowanie wolę wysłać do krk

aleksander83578 napisał:
Właśnie to jest skomplikowane. Chodzi o fałszerstwo dokumentacji, ale nie w mojej sprawie. Sprawa dotyczy jednak Krakowa oraz mojego miasta rodzinnego. Jednak zdecydowanie wolę wysłać do krk
Twoja decyzja.
Sporządź zawiadomienie pisemne, wzór znajdziesz w necie bez problemu. Najlepiej wyślij pocztą, poleconym za potwierdzeniem odbioru do Prokuratury Okręgowej w Krakowie. Nie załączaj wydruków, dokumentów itp. Możesz też wysłać przez swoją skrzynkę e-doręczenia. Dlaczego prokuratura okręgowa ? Ponieważ w Krakowie jest sporo prokuratur rejonowych i zapewne nie wiesz jaka będzie właściwa miejscowo. Obstawiam, że trochę potrwa, może miesiąc, zanim ktoś z policji się z tobą skontaktuje i zaprosi cię na przesłucnaie..

1. Właśnie tylko, ja chcę wysłać to elektronicznie. Bo w pliku w Wordzie mam dużo linków związanych z tą sprawą. Nie mam skrzynki e-doręczenia. Z tego art. https://www.gov.pl/web/gov/zglos-przestepstwo wynika chyba, że mogę to wysłać w właśnie w pdf-ie. Ja używałem skanu zdjęcia mojego podpisu na dokumentach i wysyłałem do podmiotów publicznych. Teraz też się podpiszę tym skanem.

2. Czy przy okazji mógłbyś jeszcze pomóc z inną wątpliwością.

Art. 286. § 1. k.k. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną
osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą
wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego
pojmowania przedsiębranego działania.

Czy w tym art. k.k. chodzi za równo o osobę fizyczną oraz prawną?

aleksander83578 napisał:
Tylko o osobę fizyczną. Przestępstwo może popełnić wyłącznie człowiek

aleksander83578 napisał:
2. Czy przy okazji mógłbyś jeszcze pomóc z inną wątpliwością.

Art. 286. § 1. k.k. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną
osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą
wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego
pojmowania przedsiębranego działania.

Pokrzywdzonym może być również osoba prawna, np. fundacja.

aleksander83578 napisał:
1. Właśnie tylko, ja chcę wysłać to elektronicznie. Bo w pliku w Wordzie mam dużo linków związanych z tą sprawą. Nie mam skrzynki e-doręczenia. Z tego art. https://www.gov.pl/web/gov/zglos-przestepstwo wynika chyba, że mogę to wysłać w właśnie w pdf-ie. Ja używałem skanu zdjęcia mojego podpisu na dokumentach i wysyłałem do podmiotów publicznych. Teraz też się podpiszę tym skanem.
Napiszę tak, nikt nie będzie się "bawił" w otwieranie linków i drukowanie. Również wklejone skany twoich podpisów nie będą miały mocy. Po prostu opisz wszystko w zawiadomieniu, ale nie wdawaj się w nadmierną szczegółowość. Na to przyjdzie czas podczas formalnego przesłuchania face to face. A założenie skrzynki e-doręczeń jest proste.

Powrót