Wysokie alimenty DPS

• Autor wątku Autor wątku Halny43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Halny43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,
Moja matka umieściła moją babcie(za jej zgodą) w ośrodku pomocy społecznej ze względu na ciężki stan zdrowia.
Jakiś czas temu byłem na rozmowie z rejonowym ośrodkiem pomocy społecznej w sprawie alimentacji na rzecz babci.
Przedstawiłem na życzenie OPS swojego dochody(ok 2700 netto) i koszty(wynajem mieszkania czynsz, bilet miesięczny na autobus)
Po pewnym czasie dostałem pismo, że alimenty będą wynosić prawie 400 zł i płatne od 1 stycznia 2022.
Co ciekawe inne osoby z rodziny dostały jeszcze wyższe alimenty do zapłacenia w zasadzie o tyle o ile ich zarobki są wyże od moich ...czyli dla przykładu osoba z dochodami 3700zł = alimenty 1400 zł (jakieś chore sumy)
Chciałem zapytać przede wszystkim czy to jest zgodne z przepisami żeby obciążać alimentami wstecz tj. od 1 stycznia tego roku, gdyż w ten sposób powstały całej rodzinie jakieś chore długi, a po drugie może ktoś ma dla mnie jakąś praktyczną rade jak obniżyć te alimenty.

Ostatnia edycja:
Zgodnie z art. 61 ustawy o pomocy społecznej za pobyt w DPS w pierwszej kolejności płaci mieszkaniec, jednak nie więcej, niż 70 procent swojego dochodu. Jeżeli dochód jest niewystarczający, następni w kolejności są małżonek, a następnie dalsi zstępni - dzieci, wnuki. Obecnie opłata za pobyt w DPS oscyluje w granicach 5.000, więc może być tak, że dalsza rodzina musi płacić.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

To co mam zrobić jak mnie nie stać na te alimenty ?

Mam ponad 4tys długu(pismo dostałem tydzień temu ale mam płacić od 1stycznia tego roku) i wysokie alimenty na następne miesiące...

Ostatnia edycja:
czy babcia nie ma żadnego majątku, mieszkania?

Nie, nie ma własnościowego mieszkania
Cale zycie mieszkała w mieszkaniu socjalnym (nie wiem dokładnie jak to się nazywa). Nie dysponuje zadnym majątkiem

Powrót