J
jula2112
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam mam 19 lat i otrzymuje alimenty w wysokości 800 zł na miesiąc dość często przychodzą one ze znacznym opóźnieniem od 5-10 dni. Rozpoczęłam naukę w innym mieście a zależy mi na tym, żeby nie musieć pracować w okresie nauki jestem na farmacji i ciężko znaleźć czas wolny dla siebie a co mówić o pracy. Koszt utrzymania się jest dość wysoki gdyż znacznie przewyższa to 800 zł za mieszkanie plus internet place 530 zł jednakże do tego dochodzą koszty za prąd i gaz co 2 miesiące plus minus około 50-70 zł co daje już prawie 600 zł za samo mieszkanie. A do tego dochodzą koszty w szkole za radę słuchaczy (koszty jakie studenci ponoszą na roztwory dla szkoły itp.) do tego kupno kitla książek gdzie wychodzą one naprawdę dość drogo można coś wypożyczyć jednakże to nie jest długi okres aby można ją mieć ze sobą kupno używanych to również nie mały koszt plus koszty życia jedzenia itp rowniez to koszt około 300-400 zł wiadomo większe miasto to i wszystko droższe. Mój ojciec mieszka w Belgii zarabia dość dobrze z tego co wiem to około 4000-5000 tys.euro miesięcznie z czego nie raz mówił ze potrafi chociaż połowę tego dorobić na "lewo" czy uważacie ze mogłabym otrzymywać alimenty w wysokości 1000zl miesięcznie i czy jakiś sąd przyzna mi rację zastanawiam się nad złożeniem pozwu o to. Jeżeli chodzi o mamę to została pozostawiona z licznymi długami pozyczkami i nie jest w stanie zbyt wiele mi pomóc pracuje ale tak właściwie całe jej wypłaty idą na długi i utrzymanie domu.