Q
quain
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam serdecznie!
Chciałbym dowiedzieć się, czy przy następującym zadłużeniu (ztm Poznań) którego rozpiskę dostałem u komornika, do którego zgłosiłem się sam, po wcześniejszym kontakcie z ztm (żeby sprawdzić czy aby nic nie ma - niestety było) mogę zmniejszyć koszty komornicze:
Należność: 209,50
Odsetki: 170,29
Koszty sądowe: 67,50
Opłata egzekucyjna: 340,86 + vat (78,40)
koszty korespondencji: 9,39
Chodzi mi o sytuację, gdy w ztm uzgodnię spłatę ratalną bezpośrednio u wierzyciela, to czy koszty komornicze po osobistym dostarczeniu komornikowi pisma o rozłożeniu długu na raty ulegną obniżeniu?
Znalazłem 2 różne wersję:
- koszty będą wynosiły 5%, nie mniej niż 1/20 wynagrodzenia przeciętnego
- koszty będą wynosiły 5%, nie mniej niż 1/10 wynagrodzenia przeciętnego
Wersja druga praktycznie nie zmienia mojej sytuacji niestety, tak więc pytanie do Państwa - Jakie faktyczne koszty są obowiązujące na rok 2016.
Chciałbym dowiedzieć się, czy przy następującym zadłużeniu (ztm Poznań) którego rozpiskę dostałem u komornika, do którego zgłosiłem się sam, po wcześniejszym kontakcie z ztm (żeby sprawdzić czy aby nic nie ma - niestety było) mogę zmniejszyć koszty komornicze:
Należność: 209,50
Odsetki: 170,29
Koszty sądowe: 67,50
Opłata egzekucyjna: 340,86 + vat (78,40)
koszty korespondencji: 9,39
Chodzi mi o sytuację, gdy w ztm uzgodnię spłatę ratalną bezpośrednio u wierzyciela, to czy koszty komornicze po osobistym dostarczeniu komornikowi pisma o rozłożeniu długu na raty ulegną obniżeniu?
Znalazłem 2 różne wersję:
- koszty będą wynosiły 5%, nie mniej niż 1/20 wynagrodzenia przeciętnego
- koszty będą wynosiły 5%, nie mniej niż 1/10 wynagrodzenia przeciętnego
Wersja druga praktycznie nie zmienia mojej sytuacji niestety, tak więc pytanie do Państwa - Jakie faktyczne koszty są obowiązujące na rok 2016.