Wysokość kosztów komorniczych

• Autor wątku Autor wątku quain
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quain

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie!

Chciałbym dowiedzieć się, czy przy następującym zadłużeniu (ztm Poznań) którego rozpiskę dostałem u komornika, do którego zgłosiłem się sam, po wcześniejszym kontakcie z ztm (żeby sprawdzić czy aby nic nie ma - niestety było) mogę zmniejszyć koszty komornicze:

Należność: 209,50
Odsetki: 170,29
Koszty sądowe: 67,50
Opłata egzekucyjna: 340,86 + vat (78,40)
koszty korespondencji: 9,39

Chodzi mi o sytuację, gdy w ztm uzgodnię spłatę ratalną bezpośrednio u wierzyciela, to czy koszty komornicze po osobistym dostarczeniu komornikowi pisma o rozłożeniu długu na raty ulegną obniżeniu?

Znalazłem 2 różne wersję:
- koszty będą wynosiły 5%, nie mniej niż 1/20 wynagrodzenia przeciętnego
- koszty będą wynosiły 5%, nie mniej niż 1/10 wynagrodzenia przeciętnego

Wersja druga praktycznie nie zmienia mojej sytuacji niestety, tak więc pytanie do Państwa - Jakie faktyczne koszty są obowiązujące na rok 2016.

Opłata minimalna 5 % wynosi w twoim wypadku 1/20 przeciętnego wynagrodzenia czyli od 1-go kwietnia 2016 ok 168 zł + VAT. Do 31-go marca ok. 165 zł.

Rozumiem, że to, iż komornik dostarczył (ponoć) wezwanie do spłaty (podwójnie awizowane) na starszy, nieaktualny adres nie zmienia sytuacji? Żadne wezwanie nie zostało jeszcze dostarczone do pracy.

Komornik nie dostarcza wezwania do zapłaty a jedynie jego kopię, przy zawiadomieniu o wszczęciu postępowania.
Na jakikolwiek adres komornik wysyłał zawiadomienie j.w., wysyłał na taki jaki otrzymał we wniosku o wszczęcie od wierzyciela a jaki dłużnik wskazał kontrolerowi.

Rozumiem, nie mam z tym faktem żadnego problemu - chodzi mi tylko o upewnienie się, czy to, że taka kopia / list wzywający do zapłaty będąc dostarczonym nie zmienia stawki kosztów o których pisał Krispl?

Nie zmienia. 1/20 przeciętnego wynagrodzenia to najniższa stawka opłaty w egzekucji. Należy się praktycznie nawet za samo założenie sprawy przez komornika i bez dokonywania jakichkolwiek czynności.

Ok, dzięki za pomoc i pozdrawiam!

na pewno to vat jest do uratowania bo komornicy nie mogą doliczać takie stanowisko zajmuje MF MS i izby skarbowe w interpretacjach oraz coraz częściej takie jest taka linia orzecznictwo SR niestety oplata od skargi 100 ale po wygraniu wierzyciel jest wypłacalny ( jak skargę podpisze rp to 120 jeszcze wierzyciel będzie w plecy)
pzdr

na razie rejo VII Co 407/16 SR Gdynia IV Cz 151/16 SO Słupsk, I Co 165/16 SR mst Wawa, VI Cz 157/16 SO Częstochowa, II Cz 68/16 SO Opole, II Cz 74/16 oraz z dnia 3 marca 2016 r., II Cz 196/16 II Cz 366/16 SO Świdnica no i uzasadnienie wyroku SN z 15.12.2015 r., sygn. akt III ZS 10/15 zobaczymy co czas pokaże
i sąd wymyśli III CZP 42/16
no stanowisko w Izbach np
- katowickiej Izby Skarbowej (interpretacja nr IBPP1/4512-692/15/ES), kwota otrzymanego przez komornika wynagrodzenia za świadczone usługi zawiera już VAT. Aby zatem ustalić podstawę opodatkowania, należy odjąć od otrzymanej kwoty wartość podatku należnego, obliczonego metodą „w stu".

- poznańskiej Izby Skarbowej ( ILPP1/4512-1-858/15-2/MK INTERPRETACJA ) Mając na względzie powołane przepisy prawa oraz elementy opisu sprawy wskazać należy, że podstawą opodatkowania podatkiem VAT będzie opłata egzekucyjna pobierana przez Komornika – w związku z realizacją czynności służbowych na rzecz Wierzyciela – stanowiąca wynagrodzenie Komornika. Jednakże w opłacie tej, stosownie do treści art. 29a ust. 1 ustawy oraz art. 3 ustawy o informowaniu o cenach, będzie zawierać się kwota podatku VAT.

Powrót