Wysokość odsetek w FA

• Autor wątku Autor wątku Paulina1920
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulina1920

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Czy mógłby mi ktoś powiedziec jak naliczane sa odsetki do długu osoby nie płacącej alimentów. FA wypłaca byłej żonie mojego partnera zasądzone 300 zł alimentów i chciała bym wiedzieć ile odsetek sobie naliczają i czy licza za każdy dzień czy po prostu za miesiać w którym wypłacili pieniądze?

Napewno większe są koszta komornicze od których tez rosną odsetki-odsetki FA to pikus w porównaniu z kosztami egzekucyjnymi

Dokladnie,15 % (o ile sie nie myle),to "zarobek" komornika od kazdej wplaconej kwoty,wiec lepiej placic na biezaco bez komornika i FA.

tzn 15 % z tych 300 zł tak , to dla komornika? Dobrze zrozumiałam ?

Kiedy komornik mi przesykla pisma jest napisane:naleznosc glown...X,koszty komornika...Y itd.Jak wplaci 300,to na alimenty wychodzi np.265,45-komornik,a wiec nie wplaca 300,ktore ma zasadzone,ale 265.

Tak Komornik nalicza sobie 15%-do tego dochodzą koszty korespodencjii do wszystkich urzędów itp.
Zapewne Twój partner wobec byłej żony tez ma zaległości bo zeby pobierac alimenty z FA to musi byc 2-miesieczna egzekucja.Od tych zaległości dla byłej żony tez rosną odsetki.
I tak jak napisala Orzeszki lepiej płacić bez Komornika i FA-bo z takich długów bardzo ciężko wyjść.
Ale teraz to juz za póżno-dopiero jak spłaci cały FA i całe zaległe alimenty wobec wierzyciela i wszystkie koszta komornicze-to wtedy może mu sie uda dogadac z była żoną,żeby umorzyła egzekucje alimentów.Ale wtedy bedziecie musieli płacić terminowo bo jezeli sie spoznicie chociaz jeden dzien to ona bedzie miała prawo wznowic egzekucje

partner zaprzestał( jak już wspomniałam z powodu trudnej sytuacji) płacić w październiku pismo od komornika do firmy partnera trafiło z dniem 15 grudnia( a z tego co wczoraj przeczytałam że sprawę można do komornika wnieść dopiero po 3 miesiaćach od nieotrzymywania pieniędzy - nie wiem ile w tym prawdy ale jesli to prawda to coś mi nie gra ) , że mają z jego wynagrodzenia posyłać 60 % na poczet alimentów z czego firma odpisała na list iż partner ma uzależnione dochody od obrotu i zazwyczaj ma koło 500 zł wiec co oni mają w tej sprawie zrobić bo przecież nie wypłacą mu 200 zł no i komornik już nic nie odpisał . Wiemy od sąsiadki iż ex już od lutego pobiera pieniądze z FA . I teraz mam takie pytanie , chcieliśmy dać ex do 10 czerwca te 300 zł ( alimenty na czerwiec) i zacząć jej już normalnie co miesiąc płacić , a w miedzy czasie spłacać komornika wiec rozumiem że komornikowi jest winien za czas od października do stycznia ? A resztę trzeba oddać do funduszu ? Dobrze to rozumiem , czy po prostu komornikowi mamy zapłacić za te 2 miesiące w których to komornik miał swoje " pole do popisu" :) po których ona dostała pismo że komornik nie ma z czego ściągnąć ( bo takowe dostać musiała żeby mogła isc chyba do FA ) . Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie :)

Paulina1920 napisał:
( a z tego co wczoraj przeczytałam że sprawę można do komornika wnieść dopiero po 3 miesiaćach od nieotrzymywania pieniędzy - nie wiem ile w tym prawdy ale jesli to prawda to coś mi nie gra )
To nie jest prawda.

Paulina1920 napisał:
że mają z jego wynagrodzenia posyłać 60 % na poczet alimentów z czego firma odpisała na list iż partner ma uzależnione dochody od obrotu i zazwyczaj ma koło 500 zł wiec co oni mają w tej sprawie zrobić bo przecież nie wypłacą mu 200 zł no i komornik już nic nie odpisał .
Pracodawca ma obowiązek realizować zajęcie tj. przekazać komornikowi 60% wynagrodzenia dłużnika. W przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych nie ma kwoty wojnej od potrąceń, więc nie ważne ile Pani partner zarobi, to i tak zakład pracy musi potrącić mu 60% wynagrodzenia. Dłużnik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę?

Paulina1920 napisał:
I teraz mam takie pytanie , chcieliśmy dać ex do 10 czerwca te 300 zł ( alimenty na czerwiec) i zacząć jej już normalnie co miesiąc płacić , a w miedzy czasie spłacać komornika wiec rozumiem że komornikowi jest winien za czas od października do stycznia ? A resztę trzeba oddać do funduszu ?
W chwili obecnej egzekucję alimentów zarówno zaległych jak i bieżących prowadzi komornik, więc wszelkie pieniądze należy wpłacać jemu, a komornik będzie przekazywać je do MOPS-u i ew. wierzycielce.
Wierzycielka prawdopodobnie nie przyjmie od dłużnika ani złotówki, gdyż w przeciwnym wypadku straciłaby świadczenia z FA.

Wszystko zle rozumiesz
Ona mogla zlozyc pismo do komornika jak bylo opoznienie nawet 1 dzien-gdy komornikowi przez 2 miesiace nie uda sie sciagnac pelnej kwoty alimentów to wydaje zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjii i z takim zaswiadczeniem była żona idzie do FA.
Teraz nie mozecie jej placic alimentów-musicie wplacac na konto komornika-on od tego odliczy sobie swoje wynagrodzenie reszte bedzie przelewał do FA.
A Komornikowi jest winien od daty kiedy była żona złozyła u niego wniosek o egzekucje alimentów do chwili kiedy egzekucja alimentów zostanie umorzona przez byłą żone-ale nawet jakby sie tak zdarzyło,że była żona umorzy egzekucje(w co wątpie)-to wszystkie koszta Komorniczen ponosi Twoj partner

lokata napisał:
To nie jest prawda.

Pracodawca ma obowiązek realizować zajęcie tj. przekazać komornikowi 60% wynagrodzenia dłużnika. W przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych nie ma kwoty wojnej od potrąceń, więc nie ważne ile Pani partner zarobi, to i tak zakład pracy musi potrącić mu 60% wynagrodzenia. Dłużnik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę?

W chwili obecnej egzekucję alimentów zarówno zaległych jak i bieżących prowadzi komornik, więc wszelkie pieniądze należy wpłacać jemu, a komornik będzie przekazywać je do MOPS-u i ew. wierzycielce.
Wierzycielka prawdopodobnie nie przyjmie od dłużnika ani złotówki, gdyż w przeciwnym wypadku straciłaby świadczenia z FA.

Partner ma umowę-zlecenie .No ale Tak jak mówię firma nic nie przekazała a komornik już na pismo nie odpowiedział więc jak to rozumieć?
Co do przyjęcia alimentów przez ex to co to za różnica czy ona dostanie te 300 zł od mojego partnera czy FA jej to zapłaci ? Ona jest do tego stopnia zdolna że przypuszczam iż wzieła by pieniądze i od nas i z Funduszu ... To czyli kiedy fundusz że tak powiem zostanie wyłączony ? Wtedy kiedy jakies pieniądze trafia do komornika tzn 300 zł na dany miesiać czy dopiero jak splacimy zaległosći ? Aha i czy te 15 % to jest liczone na miesiąc tak ? Dziękuje Wam za oświecenie :) Pozdrawiam

Ja tez bylem zatrudniony na umowe zlecenie-umowa zlecenie jest zajmowana w 100 % niestety.
Fundusz zostanie wylaczony gdy komornikowi uda sie cała naleznosc sciagnąć dla FA .Potem jak zostana splacone wszystkie koszta komornicze z odsetkami i gdy zostana splacone alimenty zaległe dla wierzyciela,to wtedy mozecie sie dogadywac z była żeby wycofała komornika.Niestety tylko ona to moze teraz zrobic.
Ja mam taka sama sytuacje niestety,tylko ze ja mam przyznane 1200 zl na dwojke dzieci i do tego jeszcze wstrzymane PJ za nieplacenie alimentów właśnie:(

wiem że tak jest że z umowy zlecenie może wziąć nawet wszystko ale wydaje mi się też że jeżeli to jedyne środki do życia to powinien zostawić te 40 %. Poza tym mówie jak jest Komornik nic nie wziął póki co i nawet nie odpowiedział na korespondencje od firmy.
To trzeba mu zapłacić :
300zł x8= 2400 zł + 45zł(15%z 300)x8=360
2400+360= 2760 i co wtedy możemy zacząć jej normalnie płacić ? Co jeśli ona nie wycofa komornika co komornik może jeszcze chcieć od partnera jesli będziemy jej wysyłać pieniądze przekazem pocztowym ? Za co my mamy płacić odsetki komornikowi po spłaceniu wszystkiego , bo ona ma taki kaprys ze komornika nie wycofa .

aha i jeszcze jedno alimenty zostały zasadzone 7.10.2011 wyrok uprawomocnił się koło 20 któregoś a alimenty mają byc wyplacane do 10 -tego każdego miesiąca to czy my za październik też musimy coś płacić czy dopiero zaczyna to obowiązywać od listopada?

orzeszki napisał:
Kiedy komornik mi przesykla pisma jest napisane:naleznosc glown...X,koszty komornika...Y itd.Jak wplaci 300,to na alimenty wychodzi np.265,45-komornik,a wiec nie wplaca 300,ktore ma zasadzone,ale 265.

ooo bo nie zauważyłam tego , to czyli jesli będziemy komornikowi teraz dawali 300 zł on 45 zł dla siebie weźmie a co z resztą wypłaca je matce dziecka czy jak ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
paulina1920
Kobieta.gif
proszę nie pisać post pod postem.

Paulina1920 napisał:
Partner ma umowę-zlecenie .
Jeżeli partner pracuje na podstawie umowy zlecenia, to zajęciu powinno podlegać 100% jego wynagrodzenia. Oczywiście może on zawiadomić komornika, że jest to jego jedyne źródło utrzymania (o ile tak jest) i wnieść o zastosowanie ograniczenia zajęcia wynikającego z kodeksu pracy (art. 833 § 2 kpc).

Paulina1920 napisał:
No ale Tak jak mówię firma nic nie przekazała a komornik już na pismo nie odpowiedział więc jak to rozumieć?
Komornik dokonując zajęcia poinformował pracodawcę w jaki sposób ma dokonywać potrąceń, to powinno wystarczyć. Jeżeli pracodawca nie wykonuje ciążących na nim obowiązków musi liczyć się z konsekwencjami (grzywna, odpowiedzialność odszkodowawcza).

Paulina1920 napisał:
Co do przyjęcia alimentów przez ex to co to za różnica czy ona dostanie te 300 zł od mojego partnera czy FA jej to zapłaci ?
Prawdopodobnie taka, że pieniądze od FA otrzyma na pewno, a od dłużnika, jak widać, to już niekoniecznie.

Paulina1920 napisał:
Ona jest do tego stopnia zdolna że przypuszczam iż wzieła by pieniądze i od nas i z Funduszu ...
Raczej nie, zbyt wiele zaryzykuje.

Paulina1920 napisał:
To czyli kiedy fundusz że tak powiem zostanie wyłączony ? Wtedy kiedy jakies pieniądze trafia do komornika tzn 300 zł na dany miesiać czy dopiero jak splacimy zaległosći ?
Kiedy zostana uregulowane wszystkie zaległości i alimenty będą płacone, w pełnej kwocie, na bieżąco. Proszę jednak pamiętać, że w przypadku gdy do komornika zostanie wpłacone np. 300,00zł, to wierzycielka otrzyma kwotę mniejszą, bo pomniejszoną o pobrane koszty egzekucyjne.

Paulina1920 napisał:
Aha i czy te 15 % to jest liczone na miesiąc tak ?
Opłata (15% lub 8% - w zależności od zastosowanego sposobu egzekucji) jest pobierana od każdej kwoty wyegzekwowanej od dłużnika kwoty.

Ona jest strasznie chytra teraz pracuje na czarno , a jest zarejestrowana w UP . Więc nie zdziwi mnie to jak by tak zrobiła .

jeszcze jedno pytanko mam to jesli chcemy dzisiaj isc wplacic 300 zł komornikowi to co z tą kwotą sie stanie tzn 45 zł wezmie sobie komornik czy policzy sobie całość jako wynagrodzenie dla siebie ? Czy moze wezmie 45 dla siebie a 265 zł wypłaci matce dziecka ?

Pobierze swoje koszty (opłatę 15% i poniesione dotychczas wydatki gotówkowe) a resztę przekaże do FA.

Powrót