A
Andrzej Gdz
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 69
Witam !
W 2000 roku otrzymalem z ZUSu obliczenie tzw. kapitalu poczatkowego.
Mam 49 lat i staz pracy wynoszacy 31 lat.
Od stycznia przebywam na zwolnieniu lekarskim z powodu wypadku.
Diagnoza lekarska mowi ze bede skierowany do orzecznika ZUS w celu orzeczenia czesciowej niezdolnosci do pracy ( tam mi powiedzal lekarz prowadzacy leczenie ).
W zwiazku z tym mam pytanie odnosnie jak obliczyc wysokosc renty z tytulu czesciowej niezdolnosci do pracy ?
Czy pomimo ze pracowalem do stycznia 2009 to przy obliczaniu wysokosci renty bierze sie pod uwage tzw Kapital poczatkowy ?
Pytam bo kapital mialem obliczony 2000 r gdzie zarobki mialem takie sobie.
Czy to ze od 2000 roku do 2009 czyli przez 9 lat mialem zarobki wyzsze niz srednia krajowa bedzie mialo wplyw na wys. renty ?
Czy liczy sie tylko ten Kapital poczatkowy obliczony w 2000 roku ?
Pozdr Andrzej
W 2000 roku otrzymalem z ZUSu obliczenie tzw. kapitalu poczatkowego.
Mam 49 lat i staz pracy wynoszacy 31 lat.
Od stycznia przebywam na zwolnieniu lekarskim z powodu wypadku.
Diagnoza lekarska mowi ze bede skierowany do orzecznika ZUS w celu orzeczenia czesciowej niezdolnosci do pracy ( tam mi powiedzal lekarz prowadzacy leczenie ).
W zwiazku z tym mam pytanie odnosnie jak obliczyc wysokosc renty z tytulu czesciowej niezdolnosci do pracy ?
Czy pomimo ze pracowalem do stycznia 2009 to przy obliczaniu wysokosci renty bierze sie pod uwage tzw Kapital poczatkowy ?
Pytam bo kapital mialem obliczony 2000 r gdzie zarobki mialem takie sobie.
Czy to ze od 2000 roku do 2009 czyli przez 9 lat mialem zarobki wyzsze niz srednia krajowa bedzie mialo wplyw na wys. renty ?
Czy liczy sie tylko ten Kapital poczatkowy obliczony w 2000 roku ?
Pozdr Andrzej