Wysokość składek ZUS plus 2020 a ryczałt ewidencjonowany

• Autor wątku Autor wątku Sas_AS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sas_AS

Witam. Prowadzę JDG, zwolnienie z vat, ryczałt ewidencjonowany, przychód 96% usługi 8,5% i 4% handel 3%, odliczam składki zus i zdrowotną, opłacam pełne składki ZUS, dodatkowo opłacam inne koszta jak lokal, media i wszelakie pozostałe. W 2019 r. nie załapałem się na mniejszy ZUS ze względu na przekroczony limit przychodu 63 tyś zł.

W 2020 r. limit przychodu ma zostać zwiększony do 120 tyś zł dla małego ZUS plus. Przepisy nie obejmują kartowiczów bez vat, gdyż nie ma możliwości ustalenia przychodu. Vatowców obejmuje bo na podstawie deklaracji vat można wyliczyć przychód. Obejmuje całą resztę, łącznie z ryczałtem ewidencjonowanym. Do tej pory to logiczne. Podstawą wymiaru składek ma być dochód (nie przychód jak w 2019 r) dzielony przez liczbę dni prowadzenia działalności razy 30 i podzielone na dwa (czyli mnożnik 0,5) jako ulga zus plus.

Przepisy obejmują ryczał ewidencjonowany. Dochód jak rozumiem na podstawie ewidencji ryczałtu podatku dochodowego, czyli przychód pomniejszony o składki społeczne. Jednak do obliczenia podstawy wyliczenia składek społecznych ZUS plus do dochodu należy ponownie dodać składki społeczne. W przypadku ryczałtu ewidencjonowanego po takiej operacji dochód = przychód. Składkę zdrowotną (wartość odpisu, nie całą) odpisuje się od należnego podatku i nie ma wpływu ani na dochód ani na przychód. Podstawa wymiaru minimalnych składek społecznych (nie zdrowotna) na 2020 rok pełnego ZUS to 3136,20 zł.

Jeśli ktoś będący na ryczałcie ewidencjonowanym osiągnie przychód w kwocie 77 tyś zł w 2019 roku (przychód - składki = dochód) i będzie chciał w luty 2020 roku skorzystać z "ZUS plus" to powiększa dochód o zapłacone składki (przychód = dochód) dzieli na 365, mnoży razy 30 i dzieli na dwa (mnożnik 0,5). 77000/365*30*0,5= 3164 zł podstawa wymiaru składek społecznych. Zapłaci wyższe składki niż minimalne :D Przychód np. 100000 zł /365*30*0,5=4110 podstawa wymiaru składek :o Bardziej opłaca się płacić pełny ZUS w minimalnej wysokości niż zapisywać się do mały ZUS plus :D

Te sławetne 120 tyś zł dla ryczałtu ewidencjonowanego to farbowany lis i nic więcej ? Czyli praktycznie nie zmieniło się nic, ale na papierze wygląda lepiej bo są większe cyferki ? Czy coś źle rozumiem, coś źle liczę ?

Mam nadzieje, że Ktoś wyprowadzi mnie z błędu. Przekroczyłem kwotę 77 tyś zł ale nie 120 tyś zł. Jest to dla mnie istotne, ponieważ mam konflikt z jednym ze zleceniodawców. Fakturę za usługi mogę wystawić jeszcze w tym roku lub na początku przyszłego. Zleceniodawca chce fakturę dwa dni wcześniej to jest 31 grudnia, a może dla mnie korzystniej będzie po nowym roku i pomniejszyć sobie składki ZUS (o ile pomyliłem coś w w/w wyliczeniach).

Powrót