Wysokość składki chorobowej a zasiłek macierzyński

• Autor wątku Autor wątku Malta_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malta_

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Witam
Od kilku dni w mediach zrobiło się głośno w sprawie dotyczącej zakładania firm przez przyszłe matki:
http://finanse.wp.pl/kat,23754,title,Przed...,wiadomosc.html

Otrzymałam właśnie dotację z UP na podjęcie własnej działalności i jestem w trakcie załatwiania wszelkich formalności. W czerwcu zamierzam zarejestrować firmę i rozpocząć jej działanie.
A teraz z innej, wydawałoby się ...do wczoraj beczki: otóż staramy się z mężem od niedawna o dziecko. No i tutaj zaczęły nasuwać się nagle pytania w związku z ostatnimi informacjami w mediach. Wg tych "niusów"kobieta płacąc ubezpieczenie chorobowe, które dla przedsiębiorców jest dobrowolne, w maksymalnej kwocie 250 proc. przeciętnej płacy (w tym wypadku podstawa wymiaru składek na te ubezpieczenia kobieta ustaliła w maksymalnej kwocie 6 tys. zł ) otrzymała po urodzeniu dzidziusia ok 6 tys zł zasiłku macierzyńskiego przez okres 5 miesięcy. Bardzo interesujące i chyba warte zastanowienia się i przeznaczenia większej sumy na składkę chorobową?

Jak myślicie? Mówi się też coś o zmianie tej ustawy, no bo przecież matce wychowującej dziecko nie może być za dobrze...
Wobec tego pytam czy jeżeli założę firmę w czerwcu, od początku będę płaciła najwyższą składkę chorobową (czyli 2,45% od 6 tys zł), zajdę w ciążę przypuśćmy w październiku i urodzę w czerwcu przyszłego roku to czy mój zasiłek macierzyński będzie również tak wysoki?
A co w przypadku gdy ustawa się zmieni na gorsze i wejdzie w życie na przykład od przyszłego roku, kiedy ja będę jeszcze przed rozwiązaniem?
Czy po porodzie otrzymam zasiłek macierzyński na moje dziecko jeszcze na starych warunkach czy nie?

Proszę o opinie i porady.
Pozdrawiam. Majka

Odnośnie jeszcze powyższego , mojego wątku:

Otrzymałam dotację z PUP. Regulamin mówi że przez 12mies trzeba prowadzić działalność gosp.
Wobec tego, jeżeli zajdę w ciążę mając już DG, będę pracowała aż do rozwiązania bez zwolnienia lekarskiego i urodzę w 10 tym miesiącu prowadzenia DG a więc 2 miesiące przed końcem rocznego nakazowego terminu odnośnie prowadzenia DG z dotacji, to co wówczas?

Czy jeżeli będę chciała skorzystać z 5 miesiecznego urlopu macierzyńskiego to będę musiała oddać dotację bo niedopełniłam wymogów odnośnie 12 stu miesięcy?

Natknęłam się gdzieś w necie że podobno, te 2 miesiące, które pozostałyby mi do spełnienia umownych 12stu miesięcy "przełożone" byłyby na - po zakończeniu urlopu macierzyńskiego. Czy to możliwe?

Proszę o porady. Dziękuję

Trzeba przeczytac twoj regulamin/twoja umowe ktora zapewne podpisalas w UP. Zazwyczaj jest to bardzo wyraznie okreslone. Zus liczy zazwyczaj srednia skladke z 6mc w stecz tak wiec przez 6mc trzeba by placic ta wysoka skladke czyli tyle ile w placisz - to co zus weznie za obsluge twoich pieniedzy = to co dostaniesz .. bedzie to mniej niz wplacilas
poza tym kobiecie ktora ma wlasna dg nie przysluguje chyba cos takiego jak urlop a tylko zasilek - mozesz co najwyzej poprosic o zawieszenie skladek .... wystarczy czytac

Ostatnia edycja:
Witam
Regulamin opracowany jest m in na podstawie: Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 17 kwietnia 2009r. w sprawie dokonywania refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego, przyznawania bezrobotnemu środków na podjecie działalności gospodarczej ( Dz.U. z 2009r. nr 62, poz. 512 ze zmianami.)

§ 8. 1. [11] Przyznanie bezrobotnemu ze środków Funduszu Pracy jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej jest dokonywane na podstawie umowy.
2. Umowa o przyznanie ze środków Funduszu Pracy jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej powinna zawierać, w szczególności, zobowiązanie bezrobotnego do:
1. .............
2................
3) zwrotu, w terminie 30 dni od dnia otrzymania wezwania starosty, przyznanych środków wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia ich otrzymania, jeżeli:

a) otrzymane środki wykorzysta niezgodnie z przeznaczeniem,

b) będzie prowadził działalność gospodarczą przez okres krótszy niż 12 miesięcy; do okresu prowadzenia działalności gospodarczej zalicza się przerwy w jej prowadzeniu z powodu choroby lub korzystania ze świadczenia rehabilitacyjnego,
4................

5. [14] Starosta może przedłużyć terminy, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, w przypadku gdy za ich przedłużeniem przemawiają względy społeczne, w szczególności przypadki losowe i sytuacje niezależne od bezrobotnego.

Oczywiście chodziło mi o zasiłek macierzyński a nie urlop a co do ZUS u to wiem że nie jest liczona żadna średnia z 6miesięcy :-)

Czy któryś z tych ustaw ma na myśli i bierze pod uwagę ciążę u kobiety?
I czas po urodzeniu dziecka, przez okres 5 ciu mies jako przypadki losowe i sytuacje niezależne od bezrobotnego?
Pozdrawiam

No ciąża, to raczej nie przypadek losowy i niezależny od bezrobotnego... no może w przypadku gwałtu :)

A poważnie. Sposób "zacytowania" nie pozwala wprost stwierdzić, czy pkt 5 odnosi się do terminu prowadzenia działalności przez 12 miesięcy. Na 99,99% pkt 5 nie odnosi się do wskazanego pkt(?) 3 lit. b.

Zgodnie z przepisami rozporządzenia zwrot jest wymagany jeżeli osoba, która uzyskała środki nie będzie prowadziła działalności gospodarczej przez okres krótszy niż 12 miesięcy, Do okresu prowadzenia działalności gospodarczej zalicza się przerwy w jej prowadzeniu z powodu choroby lub korzystania ze świadczenia rehabilitacyjnego.

Dziękuję.

Co do "przypadkowości losowych i sytuacji niezależnych od bezrobotnego..."to tutaj się nie mogę zgodzić gdyż, ciąże bywają bardzo często przypadkowe i nie myślę tutaj o ...gwałcie :-o Zwłaszcza gdy się dzieciątka wcale nie planuje...a jeżeli nagle się przydarzy, bo przecież może , to co dalej???:confused:

Wobec powyższego ponawiam moją prośbę o odpowiedź:

Gdy zaistnieje sytuacja, że kobieta prowadząca DG, (która otrzymała dotację z PUP ) zachodzi w ciążę i rodzi zanim minie 12 miesięczny termin, o którym mówi regulamin , to czy musi oddać dotację czy może skorzystać z 5 mies zasiłku macierzyńskiego, a termin rozliczenia się rocznego z dotacji zostanie automatycznie przesunięty?

Czy komuś się tak przydarzyło??? :ooo: Proszę o poradę.

Mam takie pytania w nawiązaniu do tematu:

1) Czy jeśli przez 3 miesiące wstecz opłacam regularnie składkę chorobową to gdybym zaszła w ciążę i musiała iść na zwolnienie to normalnie będzie mi ZUS wypłacał pieniążki i w jakiej kwocie?
2) Nawiązując do pytania pierwszego-w jaki sposób mogę maksymalnie podnieść kwotę jaką mi wypłacą podczas takiego zwolnienia albo później macierzyńskiego? Wiem, że można zdecydować się na wyższą składkę (ile ona w tej chwili wynosi?) ale po jakim czasie wtedy dostaje się te większe pieniązki?Czy od razu po takiej zmianie? Jaka to wtedy jest kwota?
3) Czy powyższe sytuacje również obowiązują w przypadku gdy mam zaległość w ZUS-ie z wcześniejszych miesięcy (wcześniej niż 3 miesiące wstecz), staram się właśnie o rozłożenie jej na raty-niestety płynność finansowa została utracona przez jedną firmę, która nie zapłaciła nam za wykonaną usługę-obecnie sprawa jest w sądzie.

Bardzo proszę o pomoc, bo zupełnie zielona jestem w temacie, a muszę się w razie czego jakoś zabezpieczyć, aby potem nie było zbyt późno....

1. Jeśli opłaca Pani składkę chorobową w terminie to jest Pani uprawniona w razie choroby lub macierzyństwa do wypłaty zasiłku chorobowego z ZUS. Wysokość to średnia z 12 m-cy (jeśli okres opłacania składki chorobowej jest krótszy to z tego okresu).
2. Skoro średnia z 12-tu miesięcy to wysokość zasiłku zależy od wysokości opłacanych składek. Jeśli one były wyższe to i zasiłek chorobowy będzie większy.
3. Jeśli ma Pani zaległości w ZUS - tzn. składka chorobowa nie została opłacona w terminie to prawdopodobnie nie podlega Pani temu ubezpieczeniu. Proszę zapytać w swoim ZUS-ie czy Panią nie wyrejestrowali "za automatu". Wtedy należy się ponownie zarejestrować do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

Wysokośc to średnia z 12 miesiecy ale czego? średnia zarobków? a jak firma przynosiła straty? Czy wtedy wysokośc oplacanego chorobowego ma znaczenie? Jesli zwieksze oplacany chorobowy do najwyzszego to bedzie to mialo wplyw na wysokosc wyplazanych pieniazkow w trakcie urlopu podczas ciąży badz macierzynskiego?

Owszem moja składka przez pewien okres nie była opłacana i jest z tego tytułu zaległośc, jednak od kilku miesięcy wstecz-więcej niż 3 opłacam dalej tą składkę terminowo. Skoro ją opłacam, a mnie wyrejestrowali z automatu to gdzie trafiają te pieniądze z chorobowego? i dlaczego nikt mnie o tym nie powiadomił?

Co radziciw w tej sytuacji zrobić? Chcę mieć pewność że w razie ciąży nie będę musiała zamieszkać pod mostem.... :(

Wysokośc to średnia z 12 miesiecy ale czego?
podstawy naliczenia składki

Skoro ją opłacam, a mnie wyrejestrowali z automatu to gdzie trafiają te pieniądze z chorobowego? i dlaczego nikt mnie o tym nie powiadomił?
Stanowią nadpłate, albo są zaliczane na poczet zaległości.
Proszę zapytać w ZUS-ie czy podlega Pani nadal dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, jeśli Panią z niego wyrejestrowano to proszę poinformować się co należy zrobić, aby ZUS Panią przywrócił do tego ubezpieczenia. Prosze się powołac na to że opłaca Pani składkę. Zazwyczaj zwykłe pismo wystarczy.

ok,juz mnie trochę pojaśniało, jutro zwitam w Zusie i o to zapytam. Jednak czytając setki artykułów szukam najlepszego rozwiązania dla siebie...

I tak na podstawie tego co przeczytałam tu:
Zasiłek macierzyński a działalność gospodarcza - Ekorodzice.pl

powiedzcie mi czy dobrze rozumuję.... no zakładając że jednak uznają to, że chorobowe płace albo jesli nie to zacznę je od nowa płacić, czy teraz dobrze pojmuje - w przypadku np na 2-3 miesiace przed urodzeniem dziecka zaprzestaje płacic na 30 dni to chorobowe najniższe i następnie na ostatni miesiąc (lub nawet dla wiekszej pewności dwa) placę najwyzszą składkę chorobowego tzn ponad 2,5 tys zł to wtedy przez cały okres trwania macierzynskiego należy mi się najwyzsza kwota czyli ok. 6 tys zł na ręke, dobrze rozumiem?

to teraz jeszcze druga sprawa-jaką składkę najlepiej teraz płacić, albo jakie rozwiązanie najlepiej zastosować jesli by przyszło mi iść na zwolnienie L4 będąc w ciąży (trzeba również i taką wersję zdarzeń przewidzieć), bo rozumiem, że muszę to większe opłacać wtedy również przez 3 miesiące minimum żeby mi się ono należało. A jaka kwota wypłacana jest w takim wypadku podczas takiego L4 w trakcie trwania ciąży? czy jest to tak samo kwota ok. 6 tyś zł ( w przypadku najwyższej skłądki), czy jakiś mniejszy procent?

Zapewne dla niektórych to dość banalne, ale lepiej dmuchać na zimne niż potem płakać nad rozlany mlekiem :rolleyes:

Droga Pani po takie instrukcje - to na inne strony.

PS. Antykoncepcja jest o wiele tańsza, niż 2,5 tys. A ZUS może wyłączyć z ubezpieczenie, jeżeli opatrzy się fikcyjnego zgłoszenia. Nie ma się co cieszyć.

Ostatnia edycja:
jakiego fikcyjnego zgloszenia? słucham?! prowadze firme od kilku lat i mowy o ZADNYM fikcyjnym zgloszeniu nie ma mowy. A to proszę pani nazywa się świadome macierzyństwo-ku woli wyjaśnienia, może pani kiedyś gdzieś o uszy się obiło takie stwierdzenie? Pewnie-najlepiej bzykać się do woli i nie zastanawiać się, czy będzie co dziecku dać jeść albo za co pieluchy kupić-tak bynajmniej jest najlepiej i na bank ZUS się tego dopatrzy-GWARANTUJE !! Proponuje najpierw uważnie przeczytać od początku do końca zanim się komuś zarzuci nieuczciwość.... albo może inaczej-proponuje czytać ze zrozumieniem, mogę pisać drukowanymi jeśli to ułatwi czytelnośc :brawo:

Szanowne Panie, proszę o spokój i powstrzymanie nerwów.

dla zainteresowanych sprawą a nie tych co dają głupawe uwagi: byłam w Zusie, jeśli nie płacimy chorobowego w terminie, ono po prostu nas nie dotyczy-dokładnie tak samo jakbyśmy go wcale nie płacili. Jednak gdy raz juz zadeklarujemy opłącanie chorobowego nieterminowe wpłaty nie oznaczają wyrzucenia płatnika z chorobowego z automatu ajk to było sugerowane wyżej-jeśli teraz od kilku miesięcy płacę normalnie chorobowe w terminie to jak najbardziej po 90 dniach płacenia terminowo mnie ono dotyczy. Mało tego -jeżeli w jakichś miesiącach zdarzyło Wam się nieterminowo zapłacić chorobowy to powiedziano mi, że można w takim wypadku prosić o przeksięgowanie tejże kwoty na poczet innych składek, bo tak naprawdę nie podlegałam i tak chorobowemu w tym czasie płacąc go po terminie. Tyle się dowiedziałąm, to może niewiele,ale przynamniej jestem już pewna tego, że podlegam pod chorobowy ;) choć nadal nie wiem ile w przypadku zwolnienia podczas ciąży mi się należy, tak więc jeśli ktoś miałby ochotę ustosunkować się do mojego przedostatniego posta to będzie mile widziane, pozdrawiam i z góry dziękuję

jeśli nie płacimy chorobowego w terminie, ono po prostu nas nie dotyczy-dokładnie tak samo jakbyśmy go wcale nie płacili.
Może źle się wyraziłam z tym "wyrejestrowaniem z automatu" - po prostu chodziło mi o to że jeśli składka nie będzie zapłacona w terminie to nie podlegasz temu ubezpieczeniu.
Ale to już mamy wyjaśnione.

Przeczytaj moją odpowiedź 8 i 10 - tam masz napisane ile będzie wynosił twój zasiłek. Oczywiście średnią z 12-tu mesięcy pomniejsza się o składki ZUS i podatek.

ale mam rozumieć, że jest to wypłacane w 100% a nie tak jak w przypadku zwyklego L4 na wypadek choroby -80%? chyba ze cos pokrecilam znów :)

niemniej jednak dziekuje za wszelkie wyjasnienia, pozdrawiam

tak, zasiłek chorobowy jak i macierzyński 100%

to jeszcze mam takie dwa pytanka-czy jak jestem na chrobowym lub macierzynskim to skladki do ZUSu muszę odprowadzać normalnie? i czy na takim chorobowym mozna byc przez jakis okreslony okres czasu czy tyle na ile lekarz faktycznie wskaże (chodzi mi oczywiście o sytuację z perspektywy ZUSu i wypłat, nie ze strony zdrowotnej-bo to jest oczywiste ze jak są wskazania do zwolnienia to nie ma dyskusji)?

Witam!

Bardzo proszę o poradę w moim konkretnym przypadku.

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą od lipca 2012 - jestem na niskim ZUSie. Posiadam również zaległości z tego tytułu w postaci kilku nieopłaconych składek. Nie deklarowałam nic w ZUSie, naliczano mi około 400zł składki na miesiąc.

W chwili obecnej jestem w 7 tygodniu ciąży i chciałabym uzyskać najwyższy zasiłek chorobowy. Jak powinnam to załatwić? (Uprzedzając: liczę się z obowiązkiem szybkiej spłaty zaległości)

Bardzo proszę o poradę.

Dziękuję i pozdrawiam,
Marta

Powrót