wysokość stypendium stażowego na zwolnieniu

• Autor wątku Autor wątku soisoi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soisoi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Sprawa wygląda tak: jestem na stażu organizowanym przez urząd pracy, ale pośrednio organizuje go pewien ośrodek szkoleniowy, nazwijmy go X. Byłam przez okres około tygodnia na zwolnieniu lekarskim (w październiku). Kiedy dostałam stypendium stażowe za październik, zauważyłam, że kwota stypendium jest za niska (nie wielkie pieniądze, około 70zł). Skontaktowałam się w tej sprawie z X z pytaniem dlaczego kwota jest za niska. Odpowiedziano mi, że za zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, art. 80 za okres zwolnienia powinnam otrzymać 80% stypendium stażowego. Nie jest to prawdą, nie ma takiego zapisu w tej ustawie, co było moją odpowiedzią do X. Ich odpowiedź: dostali około 2 miesiące temu pismo od WUPu, które mówiło, że mają teraz za okres zwolnień lekarskich wypłacać 80%.
Pytanie jest takie: czy jest to zgodne z prawem?
Z góry przepraszam jeśli zrobiłam coś nie tak, i jeśli nie podałam wystarczających informacji (uzupełnię, proszę pytać) i dziękuję za odpowiedzi!

Jesli jesteś na stażu z UP, to UP wypłaca Ci stypendium, a nie firma X.

soisoi napisał:
jestem na stażu organizowanym przez urząd pracy, ale pośrednio organizuje go pewien ośrodek szkoleniowy, nazwijmy go X
Podstawowe pytanie: jaka instytucja wydała Panu skierowanie do odbycia stażu i w związku z tym wypłaca Panu stypendium?
PUP czy OŚRODEK SZKOLENIOWY "X"?

Ostatnia edycja:
Powrót