Wysokość wyceny mienia zabużańskiego

• Autor wątku Autor wątku unix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dzień dobry,
przeczytałem sporo informacji na temat rekompensaty za mienie zabużańskie, ale niestety ze względu dość indywidualny charakter nie znalazłem odpowiedzi na moją wątpliwość.
Mianowicie czy jest ktoś w stanie określić (oczywiście w przybliżeniu) na jaką kwotę może zostać oszacowana wartość nieruchomości pozostawionej we Włodzimierzu Wołyńskim, na którą składał się ogród o powierzchni 1250 m.kw. z kilkunastoma drzewkami owocowymi, bez zabudowań. Jest to o tyle istotne, że nie wiem, czy jest w ogóle opłacalne przeprowadzanie sprawy, uwzględniając konieczność pokrycia wykonania operatu szacunkowego oraz zapłaty podatku.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Jeśli postępowanie o potwierdzenie prawa do rekompensaty w ogóle nie zostało wszczęte to nie ma praktycznie możliwości, aby jest obecnie zainicjować (termin upłynął 31 grudnia 2008 r.). Stąd też dalszy etap - wycena nieruchomości - wydaje się bezprzedmiotowy. Chyba że postępowanie administracyjne zostało już zakończone pozytywną decyzją administracyjną, ale to nie wynika z pytania.

Sama procedura została rozpoczęta w terminie. Z odpowiedniego pisma urzędowego wiem, że mam jeszcze kilka miesięcy na dokończenie tejże sprawy, ale po tym jak dowiedziałem się, że ów postępowanie wiążę się dużymi kosztami wstępnymi, musiałem się zastanowić, czy stać mnie na nie oraz czy w ogóle jest ono opłacalne. Stąd moje pytanie wyłącznie o operat szacunkowy, który muszę złożyć jeżeli nie chcę, aby wydano decyzję odmowy przyznania rekompensaty.

Powrót