Wysokość wynagrodzenia/zasiłku chorobowego

• Autor wątku Autor wątku 1greg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1greg

Witam,

Od 08.05.2009 do dnia porodu 15.01.2010 przebywałam na zwolnieniu lekarskim. Wysokość świadczenia chorobowego wyniosła 3000 miesięcznie. Do 03.06.2010 będę przebywała na macierzyńskim. Płaca brutto wynikająca z umowy o pracę na czas nieokreślony to 2200zł. Jestem zatrudniona w jednej firmie od 2004 roku.
Proszę o pomoc w obliczeniu wartości zasiłku chorobowego w następujących przypadkach:
  1. gdybym po zakończeniu urlopu macierzyńskiego dostała zwolnienie lekarskie kodu B?
  2. gdybym po zakończeniu urlopu macierzyńskiego wzięła urlop wypoczynkowy na okres 30 dni roboczych, a następnie dostała zwolnienie lekarskie kodu B?
  3. gdybym po zakończeniu urlopu macierzyńskiego wzięła wychowawczy na okres 5 miesięcy, a następnie dostała zwolnienie lekarskie kodu B?
  4. gdybym po zakończeniu urlopu macierzyńskiego wzięła urlop wypoczynkowy na okres 30 dni roboczych, następnie urlop wychowawczy na okres 5 miesięcy, a następnie dostała zwolnienie lekarskie kodu B?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Ania.

Należy rozumieć, że znów jest Pani w ciąży? Czy też zajście w ciążę uzależnia Pani od tego ile dostanie "PLN" :)

Planuję drugie dziecko w najbliższym czasie i zastanawiam się jak będzie najkorzystniej ;)

To odpowiem krótko, że niemoralne jest planowanie zwolnień lekarskich.
Jest to po prostu wyłudzanie nienależnych świadczeń.

Świadczenia przyznawane są zgodnie z obowiązującym prawem. Rozumiem, że za niemoralne uznaje Pan znajomość przepisów, a przede wszystkim świadome planowanie rodziny, gdzie pod pojęciem "świadome" nie kryje się jedynie świadomość zdrowotna, rodzicielska, czy dojrzałość emocjonalna, ale również uwarunkowania społeczno-prawne otoczenia, w którym funkcjonujemy.
Sprawa jest analogiczna do prawa regulującego przepisy ruchu drogowego, czy ubezpieczeń... mógłby Pan również napisać, że niemoralna jest wiedza na temat wysokości mandatów, lub zniżek za bezwypadkową jazdę, itp, bo wtedy ludzie będą się starać tak postępować, aby było dla nich jak najkorzystniej... sytuacja ta dotyczy również wielu innych przypadków. Wszystko zależy od punktu patrzenia.
Czytając to forum praktycznie znalazłam interesujące mnie informacje jednak jak widać wszystko zależy od tego jak dobrze ukryje się właściwe pytanie i wrażliwości moralnej odpowiadających.
Rozumiem, że wolałby Pan pytanie w formie: za 2 miesiące kończy mi się czteromiesięczny urlop wychowawczy okazało się że jestem w ciąży, lekarz powiedział, że jest zagrożona, chciałbym się dowiedzieć, czy po upływie urlopu wychowawczego będzie mi przysługiwało wynagrodzenie chorobowe i jakiej wysokości... itd?
Co do Pańskiego stwierdzenia dotyczącego wyłudzania nienależnych świadczeń, to ma Pan szczęście, że nie jest Pan kobietą w ciąży (w szczególności zagrożonej), bo każda z nas przechodzi ten okres inaczej niektóre z nas mogą normalnie funkcjonować do końca, dla innych "(w Pana opinii) wyłudzenie nienależnego świadczenia" jest jedynym ratunkiem chociażby ze względu na charakter wykonywanej pracy...
Z Pana odpowiedzi wnioskuję, że posiadanie wiedzy na zadane wyżej pytania jest niemoralne, co bez wątpienia dotyczy dziesiątków tysięcy osób w Polsce.
Dziękuje.

Sprawa jest analogiczna do prawa regulującego przepisy ruchu drogowego,
Bzdura.
Natomiast z nienależnymi (wyłudzonymi) zwolnieniami lekarskimi mamy do czynienia codziennie. Nie tylko u kobiet w ciąży. Nie wiem dlaczego panuje przekonanie, że ciąża to choroba.
Proszę się zapoznać z danymi ZUS dotyczącymi wyłudzeń świadczeń. Jest to naprawdę olbrzymia ilość. Cierpią przez to naprawdę chorzy.

Ciąża to nie choroba?? Ciąża jest czymś więcej... a poza tym zwolnienie chorobowe podczas ciąży zależy od warunków pracy... są kobiety które pracują sobie za biurkiem i CACY... a są też takie co "utylizują azbest" i rożne czynniki mogą źle wpływać na dziecko... a co do planowania dzieci i przy okazji chorobowego to wszystko się ma do siebie jak....nie dokoncze ;) ....nie można planować ciąży tego nie da się zaplanować... aaaaa i jeżeli przykładowo już urodziłaś i np wykorzystujesz teraz urlop macierzyński to weź po uwagę że najprawdopodobniej dostaniesz wypowiedzenie w tym samym dniu masz na to 80% szans ze Cię wywalą....no ale powodzenia

1greg napisał:
posiadanie wiedzy na zadane wyżej pytania jest niemoralne

Wiedza zawsze była w cenie. Inną kwestią jest wykorzystywanie wiedzy do wyłudzenia świadczeń.

A propos. Może założysz działalność gospodarczą ? Temat na czasie ;) , jak szaleć to szaleć :)

Powrót