Wysokość zadatku

• Autor wątku Autor wątku OceanOfShadow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OceanOfShadow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam Państwa serdecznie.
Mam pytanie odnośnie zadatku uiszczanego przy umowie przedwstępnej sprzedaży. Posiadam do zbycia niewielką nieruchomość(nie jest to ani mieszkanie ani dom). Nieruchomość zostanie sprzedana w przyszłym roku kalendarzowym, jednak teraz wraz z przyszłym kupującym planujemy sporządzić umowę przedwstępną sprzedaży z zadatkiem. Po rozeznaniu instrumentu zadatku, nie znalazłem w internecie informacji o faktycznej maksymalnej wysokości zadatku. Wiem, że prawo zezwala na zadatek przekraczający 50% całkowitej kwoty sprzedaży, oraz wiem, że zadatek w wysokości 100% jest sprzeczny z samą ideą zadatku, ponieważ realizowana jest od razu całkowita kwota zobowiązania finansowego. Kwota jaką realnie na teraz potrzebowałbym uzyskać z tytułu zadatku, oscyluje w okolicach 70% całkowitej sumy zobowiązania finansowego z tytułu sprzedaży nieruchomości. Czy mogę legalnie pobrać od przyszłego kupującego zadatek w takiej wysokości bez ryzyka jakichkolwiek przyszłych nieprzyjemności?

Możesz z tym, że kupujący musi się na taki warunek zgodzić. Pamiętaj jednak, że w braku odmiennej umowy i w razie jej niewykonania przez Ciebie oddasz mu 140%.

Z kupującym nie ma problemu, zgadza się na wszystkie warunki. Sam nawet proponował zadatek 100%.
gryffinian napisał:
Pamiętaj jednak, że w braku odmiennej umowy i w razie jej niewykonania przez Ciebie oddasz mu 140%.
-odmiennej umowy? Rozumiem, że chodziło o końcową umowę sprzedaży?
-z tego co ja się orientuję, to jeśli końcowa umowa nie dojdzie do skutku z winy sprzedającego to zwrotowi podlega 200% zadatku a nie 140

Rozumiem, że zadatek 100% =/= 100% ceny sprzedaży?

tomBombadil napisał:
Rozumiem, że zadatek 100% =/= 100% ceny sprzedaży?
Dokładnie tak. Kupujący wcześniej oferował takie rozwiązanie, jednak z moich weryfikacji wynika, iż nie jest to do końca prawnie akceptowalne. Nie potrzebuję też na teraz całości sumy tylko około 70%, dlatego chciałem się upewnić, czy na pewno mogę pobrać zadatek w takiej wysokości.

-odmiennej umowy? Rozumiem, że chodziło o końcową umowę sprzedaży?
Chodzi o kwestię treści umowy przedwstępnej i ustaleń odnośnie zadatku. Jeśli nie postanowicie inaczej - oddajesz zadatek w razie niewykonania przez Ciebie umowy zgodnie z KC, czyli x2. Możesz się umówić, że oddajesz tyle, ile pobrałeś na przykład.

-z tego co ja się orientuję, to jeśli końcowa umowa nie dojdzie do skutku z winy sprzedającego to zwrotowi podlega 200% zadatku a nie 140
Zgadza się, 200% z 70% ceny to 140% ceny, bo odnosiłem to do procentowej wartości zadatku ;)

Ostatnia edycja:
Dziękuję Wam za zainteresowanie oraz odpowiedzi. Zdecyduję się w takim razie na podjęcie zadatku w kwocie około 70% całości sumy

Powrót