Wystawa w Bibliotece

• Autor wątku Autor wątku alko1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alko1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dzień dobry, chciałabym zapytać czy pracownik biblioteki robiąc wystawę tematyczną wykorzystującą skany ilustracji z bibliotecznych zbiorów korzysta w tej sytuacji z prawa cytatu (pod każdą ilustracją źródło zdjęcia) czy biblioteka musi do każdego zdjęcia użytego w wystawie (która jest udostępniana w budynku biblioteki bezpłatnie) musi zapłacić prawa autorskie?

Wystawa powiedzmy jest o "Kobietach w literaturze" i na każdej planszy znajdowałyby się cytaty i zdjęcia z książek z umieszczonymi pod nimi źródłami i autorami. Biblioteka nie czerpie z tego żadnych korzyści finansowych jedynie prezentuje i zachęca do czytania książek, które pojawiają się na wystawie, dlatego myślałam, że można powiedzieć, że na planszach "cytujemy" poszczególne elementy z danych książek.
Jeśli to nie prawo cytatu, w takim razie bardzo serdecznie proszę o jakieś nakreślenie tematu jak to wygląda od strony prawnej? Bezpłatne zrobienie takiej wystawy jest niemożliwe? (jestem nowym pracownikiem i ciężko mi odnaleźć się w tym temacie)

alko1 napisał:
... na każdej planszy znajdowałyby się cytaty i zdjęcia z książek ...
Dozwolony użytek osieroconych utworów Rozdział 3, Oddział 5 Prawa autorskiego
lub po prostu prezentować książkę otwartą na stronie ze zdjęciem.

Powrót