Wystawienie faktury przed rejestracją VAT-R

• Autor wątku Autor wątku marcin_biznesmen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin_biznesmen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zaznaczam, że to co napisałem poniżej, to jednak amatorka - od kilku dni czytam w internecie o przepisach VAT (bo zależy mi na rozwiązaniu problemu), ale żadnego wykształcenia prawniczego, ani doświadczenia nie mam.

Stan rzeczy
2 czerwca zarejestrowałem działalność. Korzystałem w tym celu z usługi bankowej i błędnie zinterpretowałem jej zakres - byłem przekonany, że równocześnie zarejestrowałem się jako podatnik VAT.

Wystawiłem fakturę w połowie czerwca.

Z początkiem lipca wystawiłem kolejną fakturę i dopiero wtedy, podczas rozmowy z księgową zorientowałem się, że nie jestem zarejestrowany jako vatowiec.

Złożyłem VAT-R, potem urzędniczka dopatrzyła się jakiejś nieprawidłowości w tym formularzu i złożyłem go po raz drugi - zostałem zarejestrowany. Od 1 sierpnia figuruję na białej liście i wszystkie moje konta firmowe także.

Co do tych faktur:
Pierwsza (kwota < 15000) została już opłacona przez kontrahenta, wykazana w JPK, odprowadziłem VAT do US.

Druga (kwota > 15000) została wystawiona 9 lipca, termin zapłaty 8 sierpnia. Oczywiście zamierzam ją normalnie wykazać w JPK, zapłacić należny VAT w terminie.
Faktura jest wystawiona w euro.

Jeżeli ma to jakieś znaczenie - nie mam żadnych kosztów, nie odliczam nic od VAT - z obydwu faktur ile vatu dostałem, tyle trafi do US, nie ma mowy o jakimś uszczupleniu podatku.

Problem jest taki, że kontrahent wstrzymuje przelew, bo obawia się, że nie będzie mógł uwzględnić tej faktury w swoich kosztach.

Moje pytania:
1) czy tu faktycznie zachodzi problem? Tzn. czy jeżeli teraz jestem już na białej liście, to dokonanie płatności teraz, na konto z białej listy grozi kontrahentowi problemami? art. 22p ust. 1 pkt 2 ustawy o PIT odnosi się do dnia zlecenia przelewu.
.
Podatnicy prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą nie zaliczają do kosztów uzyskania przychodów kosztu w tej części, w jakiej płatność dotycząca transakcji
(...)
została dokonana przelewem na rachunek inny niż zawarty na dzień zlecenia przelewu w wykazie podmiotów, o którym mowa w art. 96b ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług - w przypadku dostawy towarów lub świadczenia usług, potwierdzonych fakturą, dokonanych przez dostawcę towarów lub usługodawcę zarejestrowanego na potrzeby podatku od towarów i usług jako podatnik VAT czynny, lub

2) Czy kontrahent może (powinien?) złożyć ZAW-NR?

3) Znalazłem gdzieś w internecie wyrok sadu, stwierdzający, że skoro zachowywałem się jak podatnik VAT, to się nim stałem, nawet bez rejestracji i urząd powinien mnie zarejestrować z datą wsteczną - to by rozwiązało problem. Domyślam się, że jeżeli podejdę do US i pokażę artykuł internetowy przy okienku to mnie nie posłuchają... Ale czy np. złożenie wniosku do naczelnika US z powołaniem się na ten wyrok i opisaniem stanu faktycznego miałoby sens?

------------------------------------------------------

Wreszcie - przy takiej kwocie obowiązkowy jest MPP. jego zastosowanie znosi sankcję art. 22p ust. 1 pkt 2...
... ale faktura jest w euro (zawiera słowa "mechanizm podzielonej płatności") więc trzeba dokonać dwóch przelewów
- kwota netto w euro na konto w euro, podane na fakturze
- a VAT na konto do VAT.

4) Konto w złotych z którym powiązane jest subkonto do VAT figuruje na białej liście, ale nie dodałem go na fakturze. Czy potrzebna jest jakaś korekta faktury? Cy wystarczy poinformować kontrahenta dowolną metodą o tym numerze?

Uwzględniając regulamin forum...
... a może ty wykonałeś jakąś usługę doradztwa w tej pierwszej fakturze?
Może nie pamiętasz a tak było? Może sobie teraz przypominasz?

Nie rozumiem?

Nie wykonuję usług doradztwa, jestem inżynierem, nie wydaje mi się, żeby moja branża była jakoś szczególnie traktowana z punktu widzenia podatku VAT, jesli o to chodzi.

To nie jest problem mojego klienta, tylko mój (ja wystawiłem fakturę zanim się zarejestrowałem), a teraz mój kontrahent nie wie, czy może mi zapłacić.

To zagadnienie jest skomplikowane, próbowałem znaleźć rozwiązanie w internecie, ale ciężko to wszystko połączyć w całość.

Zastanów się, może jednak przypomnisz sobie, że wykonałeś usługę doradztwa?
To by rozwiązało Twój problem...

Cóż, przeczytałem zakres obowiązków w umowie, część czynności faktycznie może zostać uznana za doradztwo techniczne z zakresu automatyki i robotyki - przynajmniej kolokwialnie, bo w tej chwili nie potrafię ocenić czy prawnie to też tak wygląda.

Na potrzeby dyskusji możemy przyjąć, że wykonałem taką usługę, najwyżej ktoś inny skorzysta na tej wiedzy, bo przecież nie jestem pierwszy, który mam podobny problem.

Niezależnie od tego, czy ktoś posiadający doświadczenie praktyczne, byłby w stanie potwierdzić, lub zaprzeczyć, czy ja w ogóle poprawnie rozumiem sytuację w której jestem?

Potencjalne źródła strat są trzy:
- brak możliwości zaliczenia faktury do KUP na cele podatku dochodowego - prawnie problem kontrahenta, ekonomicznie oczywiście też mój - tu wystarczy jednak, że w dzień przelewu konto będzie na białej liście (pytanie 1 z pierwszego posta)

- brak możliwości odliczenia VAT z faktury przez kontrahenta - niby jego problem, ale mój oczywiście też. Tutaj data rejestracji jest istotna, są jednak wyroki sądów, według których jeśli wystawca faktury zachowywał się jak podatnik VAT (wysłał JPK, zapłacił VAT), to nie pozbawia to klienta prawa do odliczenia. Ale urząd skarbowy może być innego zdania.

- grzywna od 349 do 69 800 złotych dla mnie - tu można się zasłaniać tym, że nie doszło do uszczuplenia podatku

Powrót