Wystawienie gwarancji przez osobę prywatną

• Autor wątku Autor wątku dawid9999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawid9999

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam, sprzedaję telefon prawie nowy bez gwarancji z trochę wyższą cenę z racji tej że jest on jak nowy. Kupujący chciałby gwarancji na dłuższy okres jak najbardziej chcę takiej udzielić bo jestem pewien towaru tylko czy prawnie takie coś istnieję ? że ja jako osoba prywatna wystawia pisemną gwarancję która ma moc prawną. Pozdrawiam

Czyli wystarczy podać moje dane z dowodu łącznie z serią itd oraz dane kupującego z dowodu, a treści napisać że udzielam gwarancji i tu dokładne dane telefonu i np na 6 miesięcy i data ?

Przeczytałem kc art.557 i nic mi to nie mówi, jak mam udzielić komuś gwarancji pisemnie

Warunki gwarancji musisz precyzyjnie opisać. Dla własnego bezpieczeństwa. Zobacz na jakieś warunki sprzętu w necie.

Okej, a jakie dane są koniecznie przy spisywaniu takiej gwarancji ? Wiadome moje dane osobowe, adres zamieszkania, kontakt, a co z numerem i serią dowodu ? albo peselem ?

Tzn ? Przeczytałem ten kc który nic mi nie mówi oraz jak wygląda gwarancja sprzętu i nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wystarczy data, podpis i adres na jaki trzeba dostarczyć towar w razie problemów ?

Nie rozumiem nic z tego... udzielono mi odpowiedzi że mogę udzielić takiej gwarancji na piśmie i muszę wszystko dokładnie opisać

Nie rozumiem słów "odpowiadasz z tytułu rękojma"

Zbierając wszystko do kupy, nie ma obowiązku udzielać gwarancji, jeżeli klient towar zobaczy i kupi to nic mnie nie interesuję to wiem jednak chciałbym takiej gwarancji udzielić, klient życzy sobie i ja nie mam z tym żadnego problemu dlatego zapytałem jak to ma wyglądać, wiem że mam opisać jasno warunku, ale rzecz najważniejsza jakie dane muszą być zawarte, czy wystarczy podpis, data, adres na jaki odesłać i mój podpis ? Towar może być również wysłany, jeszcze tego nie wiem

W skrócie - są dwa rodzaje odpowiedzialności. Nieobowiązkowa gwarancja, i obowiązkowa rękojmia. Więc, o ile nie musisz dawać gwarancji, to i tak obowiązuje rękojmia, z której nabywca może skorzystać.

Czy nie masz problemu? Może i nie masz... Jeśli rzecz się nie zepsuje, to faktycznie. Jeśli jednak - to być może masz.

Na czym polega ta gwarancja rękojmia ? Powoli wszystko łapie jednak klient chce na piśmie i ja chcę taką udzielić i czy wystarczy że zrobię to tak jak w moim poście wyżej ?

Kodeks cywilny - Rękojmia za wady - Art. 556. i następne.

Powrót