wystawione fv bez Vatu

• Autor wątku Autor wątku kamildwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamildwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, prowadzę jednoosobowa działalność gospodarczą i potrzebuje pomocy, bo urząd wysyła pisma a na telefonie jedyne co mi powiedzieli to że mam przeczytać ustawę... Zacznę od początku. Działalność założyłem w sierpniu 2018r na zasadach ogólnych i będąc płatnikiem VAT, miałem księgowego, rozliczane byly faktury i wszystko było ok. Działalność polegała na wykonywaniu usług dla innej firmy, tzw zatrudnienie na własnej działalności. Po prawie roku, bo w maju zaprzestałem pracy dla tej firmy i zawiesiłem działaność. Wznowiłem ja dopiero w połowie Lipca tego roku gdy znalazłem nowa pracę. Wypełniając wniosek o wznowienie zaznaczyłem że zmieniam podatek na ryczałt, oraz że będę rozliczał go samemu. W firmie, w której teraz pracuje wystawiam faktury bez VAT oraz na fakturze wpisuje informacje że nie jestem płatnikiem VAT, bo myślałem że zmieniło się to wznawiając działaność. Teraz z urzędu dostaje pisma, że nie złożyłem deklaracji VAT 7 za ubiegłe miesiące, a Pani mówi, że mam obliczyć VAT 23% za ubiegłe fv i go zapłacić. Co mam w tym przypadku zrobić? Czy mam liczyć podatek i płacić mimo że fv były wystawiane bez VAT? Jak zmienić to aby nie być już płatnikiem Vatu, oraz czy jeśli musiałbym to zapłacić to czy jest sposób na uniknięcie zapłaty tej kwoty np przez likwidację działalności?

kamildwa napisał:
... będąc płatnikiem VAT, ...
Nigdy nie byłeś płatnikiem VAT, co najwyżej mogłeś być czynnym podatnikiem VAT.
kamildwa napisał:
... W firmie, w której teraz pracuje wystawiam faktury bez VAT oraz na fakturze wpisuje informacje że nie jestem płatnikiem VAT, bo myślałem że zmieniło się to wznawiając działaność. ...
To byłeś w dużym błędzie. Powinieneś spełnić żądanie US, nie masz możliwości tego uniknąć. Powinieneś skorygować wszystkie wystawione faktury.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Nigdy nie byłeś płatnikiem VAT, co najwyżej mogłeś być czynnym podatnikiem VAT.To byłeś w dużym błędzie. Powinieneś spełnić żądanie US, nie masz możliwości tego uniknąć. Powinieneś skorygować wszystkie wystawione faktury.

A Czy korygując fv i wystawiając je z Vatem firma dla której teraz pracuje będzie miała obowiązek je zapłacić? Drugie pytanie to jak zrezygnować z płacenia Vatu, bo wiem że jest to możliwe?
Dzięki za pomoc

I jeszcze jedno, jak obliczyć zaległy podatek? Pani w urzędzie mówiła o metodzie od stu, czy wyjdzie na to samo jeśli od każdej fv odlicze 23% i zsumuje?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Twoje faktury były fakturami brutto, masz je wystawić prawidłowo odpowiednio wyliczając sumę netto i VAT. Wystawić deklaracje VAT-7 i odprowadzić VAT należy obniżony o VAT naliczony. Należy jednak pamiętać, że prawo do odliczenia przysługuje za okres w którym powstał obowiązek podatkowy lub w jednym z dwóch kolejnych okresach.

LeszsekS napisał:
Twoje faktury były fakturami brutto, masz je wystawić prawidłowo odpowiednio wyliczając sumę netto i VAT. Wystawić deklaracje VAT-7 i odprowadzić VAT należy obniżony o VAT naliczony. Należy jednak pamiętać, że prawo do odliczenia przysługuje za okres w którym powstał obowiązek podatkowy lub w jednym z dwóch kolejnych okresach.
Rozumiem, trzeba więc wyliczyć i zapłacić, a co dalej? czy mogę w jakiś sposób zaprzestać płacenia VAT za przyszłe faktury?

Tylko jeśli wcześniej miałeś prawo do zwolnienia z VAT i to wyłącznie po spełnieniu ściśle określonych warunków.

Powrót