Wysyłanie listów na dwa adresy

• Autor wątku Autor wątku AgnieszkaER
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AgnieszkaER

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

jestem samotną matką z dwójką dzieci. Jakis czas temu wzięłam pożyczkę, ale ze względu na to, że rozstałam się z męzem i szukałam pracy, nie miałam środków do życia i nie spłacałam tego przez jakis czas.

W miedzyczasie zmieniłam adres zameldowania (który jest obecnym miejscem zamieszkania) i poinformowałam o tym wierzyciela. Dostawałam od niego pisma już na nowy adres o przeterminowaniu, upomnieniu itp.

Przyszło do mnie pismo z sądu, na stary adres zameldowania (nakaz zapłaty jak się okazało). Czy to jest zgodne z prawem, że wierzyciel wysyła na mój stary adres informację o nakazie zapłaty? NIe powinien mi wysłać tego na nowy adres? Dodam, że zmiana miejsca zameldowania miała miejsce blisko rok temu, a w międzyczasie dostawałam na aktualny adres korespondencję i z tego adresu odpowiadałam.

:) odpowiedziałaś sobie sama

Jeśli wysłałaś informację o zmianie adresu do wierzyciela - to pomyśl bo masz 3 opcje + albo....
- nie dotarł do wszystkich działów
- inteligenty prawnik kierujący sprawę do sądu nie doczytał wszystkich dokumentów
- zrobili to specjalnie, żebyś nie mogła się odwołać od nakazu
- albo podali oba a sąd dał plamę

:) Też tak przewidywałam, ale wolałam zapytać kogoś mądrzejszego.

Wydaje mi się, że zawinić mógł tutaj prawnik, który doliczył sobie bardzo wysoką opłatę za prowadzenie sprawy (niemal drugie tyle, ile wynosi dług z odsetkami).

Jak zareagować na to? Czy jest jakaś szansa, żeby przesunąć termin uregulowania zadłużenia i chociaż minimalnie zmniejszyć opłatę prawnika? Czy po prostu szukać pieniędzy żeby zacząć spłacać?

AgnieszkaER napisał:
Wydaje mi się, że zawinić mógł tutaj prawnik, który doliczył sobie bardzo wysoką opłatę za prowadzenie sprawy (niemal drugie tyle, ile wynosi dług z odsetkami).
jakiś smieszny ten prawnik... wnieś sprzeciw od nakazu zapłaty podajac prawidłowy adres zamieszkania, a dowiesz się ile ci zawyżył. co trzeba oddać to masz oddać, ale nie kwoty z sufitu

AgnieszkaER napisał:
Przyszło do mnie pismo z sądu, na stary adres zameldowania (nakaz zapłaty jak się okazało)

Czyli nakaz ten odebrałaś?

Odebrał je członek mojej rodziny w moim imieniu.

Powrót