Wysyłanie ofert handlowych

• Autor wątku Autor wątku dasefx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dasefx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
olimpiados napisał:
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Są ustawy o przesyłaniu informacji handlowych wynikających z odrębnych ustaw, gdzie do firm nadal możesz wysyłać informacje handlowe.

Minęło parę lat od postów w tym temacie, czy mogę uzyskać konkretną odpowiedź na poniższym przykładzie?
1.

Zakładam sobie stronę internetową www.jezdzijdopracyrowerem.pl, jest to po prostu strona internetowa/kampania, wrzucam tam jakieś info - plusy z jazdy rowerem do pracy. Nie jestem firmą, nie prowadzę działalności gospodarczej, nie zarabiam na tym pieniędzy i chcę pozyskać partnerów, np. sklepy rowerowe. Wchodzę na www.ssskleprowerowy.pl , w zakładce kontakt odnajduje maila do jakiejś pani Ani odpowiedzialnej za marketing i wysyłam jej na ania@ssskleprowerowy.pl taką broszurę informacyjną(nazwijmy ją newsletterem), to też jest nielegalne?

2.
Czy dalej jest tak, że jak masz np. sklep internetowy i chcesz komuś wysłać newsletter, to osobno musi dana osoba zaznaczyć zgodę na przetwarzanie danych osobowych i osobno na wysyłkę newslettera? Nie może być to połączone w jedno?

minęło parę lat oraz nastąpiła zmiana przepisów, nie podpinaj się pod stare tematy. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ad 2 - dokładnie tak, nie może być połączone w jedno.
Każdy ma prawo skorzystać z oferty sklepu i nie skorzystać z oferty spamu do skrzynki pocztowej. Nie możesz wymuszać takiej zgody.

Powrót