Wysyłanie sms'ow pod numer 7281 i dochodzenie swoich praw

• Autor wątku Autor wątku malyhenio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malyhenio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
W internecie na różnych forach (Otrzymuję sms y z nr 7281 - Telefonia komórkowa)roi się od ostrzeżeń przed wysyłaniem odpowiedzi na kuszące i nurtujące sms'y z numeru 7281.
Co jednak zrobić gdy dziecko (a w konsekwencji rodzic) wpadło w taką pułapkę?
W jaki sposób dochodzić swoich praw i w końcu jak odzyskać pieniądze?
Czy komuś się to udało? Jakie są szanse na odzyskanie bardzo dużej kwoty?

Ale jak dziecko wpadło w taką pułapkę? Dając dziecku komórkę trzeba się z tym liczyć. ewentualnie wg możliwości zablokować poszczególne usługi.

Myślę, że mógłbym się z panem zgodzić gdyby nie chodziło o spore nadużycie do jakiego (w mojej ocenie) doszło.
Chciałbym jednak zwrócić uwagę, że pytanie brzmi jak przeciwdziałać, a nie jak zapobiegać...

Test inteligencji :D ? Opisy przy tego typu usługach są dosyć zagmatwane , wygląd graficzny strony/ulotki jest tak ułożony żeby złapać łosia.
Najfajniejsze jest reklamowana "Idealna waga" za 10zł policzą ci wskaźnik BMI .

Nadużycie: brak informacji o kosztach, brak informacji że jest to usługa tylko dla dorosłych.

Ha ha
a czy to był telefon na abonamęnt
nie ma pan szans
trzeb ausługi zablokować
ja mam zablokowane 0 700 itd
komórka jest niebezpieczna w odpowiednich rękach
ja kilka razy wysłałem sms do rmf nięchcąco wysłałem na 7281 co było dostawałem po 10 sms
oj można na tym stracić wiele

Opieram się na prawie konsumenckim:
Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 171 poz. 1206

USTAWA z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym1) (Dz. U. z dnia 20 września 2007 r.)
Art. 4. 1. Praktyka rynkowa stosowana przez przedsiębiorców wobec konsumentów jest nieuczciwa, jeżeli jest sprzeczna z dobrymi obyczajami i w istotny sposób zniekształca lub może zniekształcić zachowanie rynkowe przeciętnego konsumenta przed zawarciem umowy dotyczącej produktu, w trakcie jej zawierania lub po jej zawarciu.
2. Za nieuczciwą praktykę rynkową uznaje się w szczególności praktykę rynkową wprowadzającą w błąd oraz agresywną praktykę rynkową, a także stosowanie sprzecznego z prawem kodeksu dobrych praktyk, jeżeli działania te spełniają przesłanki określone w ust. 1.

Art. 12. 1. W razie dokonania nieuczciwej praktyki rynkowej konsument, którego interes został zagrożony lub naruszony, może żądać:
1) zaniechania tej praktyki;
2) usunięcia skutków tej praktyki;
3) złożenia jednokrotnego lub wielokrotnego oświadczenia odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie;
4) naprawienia wyrządzonej szkody na zasadach ogólnych, w szczególności żądania unieważnienia umowy z obowiązkiem wzajemnego zwrotu świadczeń oraz zwrotu przez przedsiębiorcę kosztów związanych z nabyciem produktu;
5) zasądzenia odpowiedniej sumy pieniężnej na określony cel społeczny związany ze wspieraniem kultury polskiej, ochroną dziedzictwa narodowego lub ochroną konsumentów.
2. Z roszczeniami, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 3 i 5, mogą również wystąpić:
1) Rzecznik Praw Obywatelskich;
2) Rzecznik Ubezpieczonych;
3) krajowa lub regionalna organizacja, której celem statutowym jest ochrona interesów konsumentów;
4) powiatowy (miejski) rzecznik konsumentów.

Pisałam przez dłuższy czas z osobą z tego serwisu z telefonu na kartę i na abonament wydałam dużo pieniędzy, gdy wspomniałam o wysokości swoich rachunków tej osobie to usłyszałam aż tyle, za co niby, myślisz,że ja nie płacę, nie masz? Czy to w porządku?

Powrót