Wysyłka niepełnego zamówienia - info ze sklepu 2 min przed wysyłką

• Autor wątku Autor wątku MagKa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MagKa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
Jeśli sklep poinformował mnie w mailu, że wysyłają niekompletne zamówienie (2 rzeczy z 3), ale nie dali mi czasu na odpowiedź czy zgadzam się na takie coś (muszą się zapytać?) i wysłali towar od razu, czy podlega to takim samym przepisom jak w przypadku gdybym zauwazyła to przy dostarczeniu przesyłki?
Czy mam złozyc pisemną reklamację? Muszę płacić za przesyłkę - moge ządac zwrotu? (Koszt tych dwoch rzeczy jest taki sam jak przesyłka. (Zależało mi na tej rzeczy, ktorą nie wysłali, była najdroższa, te 2 były poboczne)
Pozdrawiam,
Magda

orgazmotron napisał:
I informują cię, że tej 3 nie wyślą? Czy o co chodzi?

Tak, zakupiłam 3 rzeczy - jedna 100 zł, druga 15 zł, trzecia 15 zł
Poinformowali mnie, że przepraszają, mają brak w magazynie, więc wysłali tylko dwie rzeczy (te po 15 zł).

Ogólnie to powinni byli poczekać na Twoją odpowiedź i dopiero wtedy wysyłać.
Jaki był sposób zapłaty? Z góry, czy za pobraniem? Bo generalnie masz prawo do zwrotu, jeśli zakupiłaś jako osoba fizyczna.

Dziękuję za odpowiedź.
Była to zapłata z góry, z tym, że jeśli mam to zwrocić i drugi raz płacić za przesyłkę, to w ogóle mi się to nie opłaca

Hmm, to podejrzewam, że sprzedawca po prostu nie chciał trzymać Twoich pieniędzy na koncie, dlatego wysłał od razu (aż tak by księgowość gnała)?

Ale pytanie, co w takim razie z tamtą rzeczą za 100 zł? Powinni zwrócić Ci bezwarunkowo tę kwotę albo tę rzecz dosłać. Ale to już zależy od Ciebie, na czym Ci bardziej zależy. W każdym razie musisz się z nimi skontaktować, takie pieniądze nie mogą "leżeć" na koncie bez przypisanego dokumentu.

misscath napisał:
Hmm, to podejrzewam, że sprzedawca po prostu nie chciał trzymać Twoich pieniędzy na koncie, dlatego wysłał od razu (aż tak by księgowość gnała)?

Ale pytanie, co w takim razie z tamtą rzeczą za 100 zł? Powinni zwrócić Ci bezwarunkowo tę kwotę albo tę rzecz dosłać. Ale to już zależy od Ciebie, na czym Ci bardziej zależy. W każdym razie musisz się z nimi skontaktować, takie pieniądze nie mogą "leżeć" na koncie bez przypisanego dokumentu.

Dana rzecz już nie będzie dostępna i zaproponowano mi zwrot pieniędzy.
Generalnie jestem bardzo wyrozumiała w takich sprawach, ale w tym przypadku moje zakupy wygladały mniej więcej tak, jakby kupić buty i do tego dorzucić pastę nabłyszczającą, po czym dostac kurierem tylko pastę.

Te dwie rzeczy, ktore zostały wysłane, nie opłacały się do wysyłki kurierem, stąd też mój problem - gdybym wiedziała o braku towaru głównego wcześniej, zrezygnowałabym z zamówienia lub ewentualnie wybrała przesyłkę listem.

Powrót