wysyłka towaru na gwarancji

• Autor wątku Autor wątku mindmaster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mindmaster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam

W grudniu 2013 zostałem nabywcą sprzętu komputerowego w sklepie ESC.PL . Jeden z zakupionych przedmiotów niedawno odmówił posłuszeństwa. Według sklepu ESC.pl przyznaje on gwarancję na ów podzespół na okres 2 lat od daty zakupu. Producent wspomnianego podzespołu natomiast daje 3 lata gwarancji od daty produkcji ,w tym przypadku jest to Listopad 2013 roku. Chcąc skorzystać z gwarancji producenta skontaktowałem się z nim i zostałem powiadomiony że mogę to zrobić jedynie za pośrednictwem sklepu w którym nabyłem sprzęt. Firma ESC.PL poinformowała mnie że jest możliwe zrealizowanie zgłoszenia reklamacyjnego za ich pośrednictwem ,lecz cała procedura trwać będzie 3-4 tygodnie i koszt za wszystkie przesyłki ,wliczając ich wysyłkę do dystrybutora i do producenta będę musiał sam opłacić . Przybliżony koszt wszystkich wysyłek może oscylować wokół 70 zł . Lekko zaskoczony kosztami reklamacji skontaktowałem się z producentem ,firmą MSI i zapytałem czy możliwa jest jednak bezpośrednia wysyłka do nich w ramach reklamacji. Dostałem odpowiedź odmowną . Dlatego teraz zwracam się z pytaniem czy firma MSI jako gwarant może w ten sposób odmówić realizacji gwarancji na produkt obciążając mnie jednocześnie wysokimi opłatami za realizację reklamacji w ramach gwarancji odsyłając mnie do sklepu ESC.PL który według ich regulaminu po 2 latach nie jest już stroną udzielającą gwarancji?

Gdzie te szczegółowe warunki gwarancji mogę znaleźć ? Na ich stronie widnieją tylko same ogólniki

twoja odpowiedź dała mi takie wrażenie że masz pewność gdzie tego szukać

Mam jedynie pewność, że w nich należy szukać odpowiedzi. ;-)

Poproś gwaranta o przedstawienie szczegółowych warunków gwarancji.

więc rozumiem że jeżeli tam jest zapis że gwarancji dokonuję tylko i wyłącznie poprzez dystrybutora i sprzedawcę to pozamiatane ?

Dobra zadzwonię jutro do nich i odpiszę. Jakieś wskazówki na rozmowę żebym się nie dał spławić ?;-)

Najważniejsza wskazówka - poproś o link do warunków gwarancji, albo przesłanie ich emailem. Tej wersji, która obowiązywała w dacie Twojego zakupu.

Dzięki. Jestem pewny na 100% że nie dostanę warunków gwarancji sprzed 3 lat :what:

Po chyba 3 godz prób dodzwonienia się do nich dali mi odpowiedź przez telefon że tylko mailowo mogą mi wysłać .Wysłałem maila z prośbą o przesłanie szczegółowych warunków gwarancji i dostałem taką odpowiedź :

"Witam,

Chciałbym poinformować, że w przypadku komponentów naszej produkcji sprzedawanych na terenie Polski, firma MSI formalnie nie jest stroną w sporach gwarancyjnych z klientami innymi niż nasi bezpośredni partnerzy handlowi. Formalnym, prawnym gwarantem jest podmiot od którego nasze produkty zostały zakupione. Jeżeli dany podmiot nie udzielił żadnej gwarancji na zakupiony towar konsumpcyjny, to klientowi zawsze przysługuje rękojmia.
"

loco1 napisał:
Skąd zatem poniższe twierdzenie?

firma ESC.PL napisała mi że MSI daje na karty graficzne 3 lata gwarancji od daty produkcji . Kazali przesłać numer seryjny i na jego podstawie odpisali że mam jeszcze 56 dni gwarancji

Skoro nie pamiętasz, to nie dostałeś.
Jeśli gwarant twierdzi, ze nie udzielił Ci gwarancji, a Ty nie potrafisz wykazać, że było przeciwnie, to w ogóle zapomnij o sprawie.

Czyli twierdzisz że kto kłamie -ESC.pl czy MSI?

Powrót