Wyszukiwarka faktów naukowych.

• Autor wątku Autor wątku brezyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brezyl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Szanowni Państwo!

Mam pytanie dotyczące cytowania faktów naukowych.

Z jakimi obostrzeniami związane jest prowadzenie strony internetowej w formie wyszukiwarki, w której odpowiedzi na zapytania są udzielane na podstawie danych z książek/opracowań naukowych?

Przykład:
Użytkownik chce znaleźć informacje na temat właściwości fizycznych np. miedzi. Informacje takie zostały opisane w podręczniku do metalurgii. Zatem wyszukiwarka udziela odpowiedzi na tej podstawie (w formie krótkiego zestawienia typu: właściwość fizyczna - wartość) podając źródło.

Czy na twórcy takiej wyszukiwarki ciążą jakieś obowiązki związane z prawem autorskim?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

brezyl napisał:
... Czy na twórcy takiej wyszukiwarki ciążą jakieś obowiązki związane z prawem autorskim? ...
Wiele zależy od szczegółów. Z zasady wynik wyszukiwania jest wyświetlany wyłącznie na urządzeniu wyszukującego zatem trudno tutaj mówić o rozpowszechnianiu cudzego utworu a raczej mamy do czynienia z dozwolonym użytkiem osobistym.

Dziękuję za odpowiedź.

Jeżeli chodzi o szczegóły, miałem na myśli wykorzystanie książek zawierających klauzulę:

"Wszelkie prawa zastrzeżone.
Przedruk i reprodukcja w jakiejkolwiek postaci całości bądź części książki bez pisemnej zgody Autorów i wydawcy są zabronione."

O ile w przypadku, gdyby wspomniana wyszukiwarka miałaby zwracać np. kopie stron danej publikacji, wydaje mi się to niezgodne z prawem. Dyskutowany przypadek odnosi się w szczególności do publikacji typu "zestawienie/raport/tabele".
Kontynuując przykład z poprzedniego postu, niech w książce ze wspomniana klauzulą znajduje się strona z tabelą "Właściwości fizyczne metali". Jeden z wierszy tej tabeli zawiera informacje na temat miedzi (gęstość, temperaturę topnienia).
Użytkownik po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła "właściwości miedzi" otrzymuje wynik:
Gęstość: 8920 kg/m³
Temperatura topnienia: 1084,62 °C
"na podstawie Tabela właściwości metali...pełny wpis bibliograficzny".

Moje pytanie wynika z wątpliwości, czy stwierdzenie faktu (w tym przypadku określenie właściwości metalu), umożliwia badaczowi/wydawcy zakazania publikowania danego faktu.

Z jednej strony, to trochę jakby bez zgody Kopernika nie móc nigdzie pisać, że Ziemia kręci się wokół Słońca...

Z drugiej strony, umieszczenie na stronie internetowej tabeli właściwości fizycznych metali (nie jako kopia strony, jednak np. w formie tabeli html), opracowanej przez kogoś innego i wydanej ze wspomnianą klauzulą, budzi moje wątpliwości.

LeszsekS napisał:
Z zasady wynik wyszukiwania...

Czy w tym przypadku kluczowym czynnikiem jest forma wyszukiwarki zamiast np. strony z tabelą właściwości?

brezyl napisał:
... Przedruk i reprodukcja w jakiejkolwiek postaci całości bądź części książki bez pisemnej zgody Autorów i wydawcy są zabronione."...
Owa informacja nie ma znaczenia i nie wywołuje skutków prawnych z uwagi na licencje ustawowe. Zasady ochrony utworów oraz korzystania z nich przez osoby trzecie reguluje Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych - ( http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19940240083), wszelkie ograniczenia praw nabytych Ustawą nie mają znaczenia.

Ostatnia edycja:
Po raz kolejny dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem, że zostaje mi analiza ustawy.

Gdyby jednak, ktoś z Szanownych Forumowiczów mógł podać nieco bardziej szczegółową odpowiedź, np. odnoszącą się chociażby tylko do przytoczonego konkretnego przykładu, będę tym bardziej wdzięczny.

Hasło podstawowe to - dozwolony użytek chronionych utworów, a odpowiedź padła w poście #2.

Powrót