wyszukiwarka mp3

• Autor wątku Autor wątku PhoenixPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PhoenixPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałby stworzyć stronę która wyszukuje pliki mp3 w serwisie wrzuta.pl oraz umożliwia ich ściąganie, coś jak http://www.mp3oogle.pl/.
I tu pojawia się pytanie czy jest to legalne ?

Sprawa wygląda tak że ja tylko podaje linki, a pliki przetrzymuje wrzuta, ja osobiście nie mam z tym nic wspólnego, więc dlaczego nielegalne ?

Mi to sie kojarzy z pojeciem deep-link (wyszukaj to sobie).

Właśnie chciałbym uzyskać dużo informacji na ten temat, gdyż również chciałbym założyć taką wyszukiwarkę.

Niektórzy mówią, że to legalne, jak nie przetrzymuje plików mp3 na własnym serwerze, a niektórzy, że nie.

Chciałbym otrzymać jasną wypowiedź

Pozdrawiam

Jasnej odpowiedzi nikt Ci nie da, bo przepisy nie sa jednoznaczne i wszystko zależy od rozstrzygnięć sądu w konkrentej sprawie. Wchodzi tutaj kwestia odpowiedzialności za pomocnitwo w rozpowszechnianiu, deep-link (jest jedno orzeczenie sadu w Polsce - niestety orzeczenie jest zbyt trafne w swoich tezach, aczkolwiek właśnie obrazuje to przykład, ze takie też mogą powstawać).
W tak samo jak google, które niby nic nie robi a za granica ma pełno pozwów o naruszanie praw autoskich (chodzi o szukanie ggrafiki w google i pokazywanie miniaturek zdjęc).
Druga kwestia, że ewentualny poszkodowany musi się zająć tym... jesli mu się zechce.

Powrót