Wyszukiwarka MP3

• Autor wątku Autor wątku deha21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deha21

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Witam,
W Internecie można znaleźć wyszukiwarki mp3. Jak wiadomo wyszukują one nie tylko darmowe pliki ale również te bez zgody na publikowanie.

Tak się składa, że ja sam tworzę muzykę i kiedyś kiedy wszedłem przypadkiem na taką stronę, z ciekawości wpisałem swoje imię i nazwisko. Znalazło parę moich utworów do przesłuchania.
Moją muzykę publikuję na mojej stronie internetowej oraz na wrzuta.pl .

I teraz pytanie, czy skoro udostępniam na tych stronach muzykę to czy udostępnianie moich utworów w wyszukiwarce mp3 jest legalne czy nie? Dodam, że nie napisałem na swojej stronie żadnej notki informującej o niewykorzystywaniu utworów. Czy mogę żądać usunięcia moich linków we wspomnianej wyszukiawrce?

W świetle niedawnych wydarzeń trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.
Z jednej strony rozsądek podpowiada, iż wyszukiwarka nie może odpowiadać za to, iż użytkownicy Internetu bezprawnie umieszczają w sieci materiały chronione prawami autorskimi. Gdyby chcieć pociągać do odpowiedzialności wyszukiwarkę za to, iż nie sprawdza podczas indeksowania czy dany materiał/utwór jest umieszczony i rozpowszechniany legalnie, to Google dawno utonęłoby w pozwach.
Z drugiej strony niedawno pewna wyszukiwarka plików .torrent została ukarana za dokładnie to samo.

Ale gdybym napisał do administratora wyszukiwarki to musiałby usunąć moje utwory? Bo skoro byłby świadomy udostępniania nielegalnych treści to chyba musiałby je usunąć.

Nie wiem dokładnie, na jakiej zasadzie działa ta konkretna wyszukiwarka.
Jeżeli działa na takiej zasadzie, jak Google, to trudno mówić o udostępnianiu/rozpowszechnianiu treści - oni po prostu je indeksują ułatwiając wyszukiwanie.

Na pewno możesz żądać od administratora stron hostingowych np. hotfile, czy rapid ( jeśli linki w wyszukiwarce np. wskazują, że są tam Twoje utwory) o usunięcie ich.

W świetle prawa polskiego wyszukiwarka działa legalnie, jest tylko drogowskazem. Prawo narusza ten kto nielegalnie rozpowszechnia, tzn. uploadował gdzieś na jakiś serwer konkretne pliki. Oczywiście w Szwecji dano po łapach Piratom, ale orzeczenie to implikacji dla naszego prawa nie ma.

Ok już wszystko wiem. W między czasie pogooglowałem trochę o prawach autorskich i dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy ;)
Pozdrawiam

deha21 napisał:
Ok już wszystko wiem. W między czasie pogooglowałem trochę o prawach autorskich i dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy ;)
Pozdrawiam wyszukiwarka mp3

Możesz powiedzieć jakie ? Grozi za to jakaś kara czy można spać spokojnie

Powrót