Wyszukiwarki internetowe

• Autor wątku Autor wątku tomwys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomwys

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Przeglądałem w internecie informacje na temat zwolnienia providerów internetowych z odpowiedzialności za łamanie praw autorskich w obrębie ich infrastruktury technicznej, po spełnieniu odpowiednich warunków. Zwolnienie takie dotyczy między innymi dostawców internetu i osoby świadczące usługi hostingowe.

Z tego co wyczytałem, w Stanach Zjednoczonych podobna ochrona obejmuje także wyszukiwarki internetowe. Nie udało mi się jednak znaleźć żadnej informacji na temat sytuacji w Polsce w tym względzie. I z tym problemem zawracam się do was drodzy forumowicze.

Konkretnie chodzi mi o wyszukiwarkę http://www.megadownload.pl, która jest nastawiona na przeszukiwanie zasobów serwerów rapidshare.com i megaupload.com. Jakie wymogi trzeba spełnić, aby nie odpowiadać, za sytuację w której wyniki wyszukiwania przyczynią się do złamania praw autorskich przez użytkowników wyszukiwarki? A może w Polsce w ogóle nie da się prowadzić takiej wyszukiwarki internetowej nie łamiąc prawa? Jak w takim razie wygląda sytuacja "zwykłych" wyszukiwarek, gdzie dodając np. frazę "rapidshare.com/files" można uzyskać podobne wyniki, co w podanym przeze mnie serwisie.

W Polsce także obowiązuje wyłączenie odpowiedzialności providerów. To jest zapisane w ustawie o świdczeniu usług drogą elektroniczną. Jeśli chodzi o wyszukiwarki przeszukujące serwisy typu rapidshare to może być różnie :) Po pierwsze trzeba stwierdzić czy rapidshare jest nielegalny. Z pewnością służyć może do łamania praw autorskich, jest to wiedza powszechna, a więc i właściciel wyszukiwarki wie o tym. Kryterium niewiedzy zatem tutaj nie działa. Za pomocą wyszukiwarki ogólnej także można znaleźć różne takie wątpliwe rzeczy, ale jednak taki megadownload.pl jest profilowany w pewien sposób. Można by się teoretycznie powołać na prawo rozpowszechniania i dostępu do informacji, ale z kolei jako kontra można by zarzucić zachęcanie lub umożliwianie naruszania praw autorskich :)

Dzięki za radę. Wysłałem 5zł na paypala jako drobny dowód wdzięczności ^^

Powrót