Wytworzenie części zamiennej w technologii druku 3D

• Autor wątku Autor wątku beriba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beriba

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam,

Otrzymałem zapytanie czy jest możliwe stworzenie części zamiennej do zaworu podnoszenia naczepy w samochodzie ciężarowym. Część ta to uchwyt sterujący tym zaworem. Przedmiotową część stworzyłem na podstawie części uszkodzonej - sam wszystko mierzyłem, sam stworzyłem model 3D i nigdy nie miałem dostępu do rysunków technicznych tej części. Nigdy też nie miałem żadnych powiązań z firmą która wytworzyła oryginalną część.

Motywacją dla wytworzenia tej konkretnej części był jej całkowity brak na rynku (producent jej nie oferuje osobno), a komplet z zaworem kosztuje ponad 1000zł. Moja część znacząco obniżyła by koszty właścicieli samochodów ciężarowych w przypadku awarii samego uchwytu. Chętnych na zakup mam, jednak jeszcze nie wprowadziłem części do obrotu. Prowadzę działalność gospodarczą.

Jeśli chodzi o sam uchwyt to fragment, który łączy się z zaworem jest wizualnie identyczny z oryginałem. Wymiarami różni się o dziesiąte części milimetra (jednak różnice te nie powodują żadnych problemów z połączeniem z zaworem). Pozostała część (ta za którą chwyta operator) jest wizualnie oraz wymiarami zupełnie inna niż w oryginalnej części. Jeśli potrzeba, mogę wrzucić zdjęcie obrazujące oryginalny uchwyt i mój zamiennik.

Uchwyt zamontowany w naczepie jest elementem zewnętrznym, nie jest niczym osłonięty. Nie jest też częścią wpływającą wizualnie na całość, tak jak to jest w przypadku np. karoserii samochodowej. Mogę wrzucić poglądowe zdjęcie jeśli ktoś nie wie jak to wygląda a chciałby mieć co do tego pewność.

I teraz pytania:
1. Czy mogę taką część wykonać i sprzedać w ramach indywidualnego zamówienia?
2. Czy mogę taką część sprzedawać w sposób regularny, tj. wystawić w sklepie internetowym lub na allegro? Jeśli tak to czy mogę w takim przypadku wskazać, że część ta jest zamiennikiem do zaworu firmy X o numerze części Y? Czy mogę dodatkowo wstawić zdjęcia zaworu (wraz z numerem części i nazwą/logiem firmy) oraz mojego zamiennika aby upewnić potencjalnych kupujących, że mój zamiennik pasuje do tego konkretnego zaworu? Oczywiście z podkreśleniem, że jest to zamiennik.

Pozdrawiam

Wszystko zależy od tego czy owa część jest chroniona Prawem własności przemysłowej. Najpewniejszym sposobem jest uzyskanie informacji od producenta.

Jest jakiś sposób na sprawdzenie tego bez pytania producenta? Chodzi mi o to czy jest jakiś ogólnodostępny katalog z takimi informacjami.

Rozumiem w takim razie, że jeśli owa część jest chroniona w powyższy sposób to nie mogę zrobić niczego z tego o co pytałem. Jeśli jednak nie jest chroniona (to ustalę później, żeby nie przedłużać) to jak będą wyglądać odpowiedzi na moje pytania?

Napiszę post pod postem, gdyż już nie mogę edytować. Jeśli to możliwe proszę moda aby połączył moje posty.

Trochę poszukałem. Na stronie uprp.pl link do strony tmdn.org (opisanej jako "Wyszukiwarka wzorów przemysłowych"). W tej wyszukiwarce wpisałem nazwę firmy i znalazło mi kilkadziesiąt wyników. Żaden jednak nie jest nawet zbliżony wizualnie do zaworu dla którego wykonałem zamiennik. Pada w nazwie słowo "valve", czyli "zawór" jednak to jeszcze chyba nie determinuje przeznaczenia (które nie jest opisane). Jeśli chodzi o datę zgłoszenia to wszystkie mają kilkanaście lat, a z tego co wiem to uchwyt jest relatywnie nowy (2014 jeśli dobrze pamiętam ale głowy sobie nie dam uciąć) i wcześniejsze uchwyty tego samego producenta nie pasują do tego zaworu (zawór lub przynajmniej mocowanie uchwytu do zaworu musiało się zatem zmienić). Dodatkowo w kolumnie "Designated for territory" nigdzie nie ma Polski (są kraje takie jak USA, Kanada, Wielka Brytania czy Niemcy). W przypadku systemu Register Plus (również znalezionego na stronie uprp.pl) nie znalazłem żadnych wyników wpisując nazwę firmy zarówno w pole "Właściciel" jak i pole "Twórca". Czy są to wystarczające przesłanki do tego aby stwierdzić, że zawór dla którego wytworzyłem zamiennik nie jest chroniony?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dla pewności możesz zwrócić się do Rzecznika Patentowego o kwerendę lecz jest to płatne.

Jasne. To już ogarnę.

Jak w takim razie wygląda kwesita odpowiedzi na moje pytania z pierwszego posta? Zakładając, że ani zawór ani uchwyt nie są chronione.

Dzięki.

Zostawię jeszcze dla innych, którzy być może trafią na ten wątek. Sprawdziłem jeszcze bazę EUIPO na stronie euipo.europa.eu. Tam również nie znalazłem tego zaworu/uchwytu.

Powrót