Wyupienie mieszkania a inne długi - problem

• Autor wątku Autor wątku PINCZER222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PINCZER222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zwracam się z prośba o pomoc w wyjaśnieniu prawnym następującej kwestii.

Mieszkam wraz z ojcem i bratem w mieszkaniu lokatorskim, którego głównym najemcą jest ojciec, a my współlokatorami. Od niedawna, rodzice są po rozwodzie, matka nie mieszka z nami, przebywa za granicą. Z informacji jakie uzyskaliśmy od właściciela lokalu (MZGM) aby wymeldować matkę konieczne jest podpisanie nowej umowy o wynajem, bowiem poprzednia umowa najmu (podpisana w końcu lat 80-tych) była zawarta z innym właścicielem lokalu. Żeby wymeldować, musimy najpierw mieć umowę najmu podpisaną z aktualnym właścicielem lokalu (MZGM). Według MZGM do tego potrzebna jest zgoda matki, albo pisemne jej potwierdzenie zrzeczenia się praw do lokalu. Matka nie ma ochoty tu przyjeżdżać, nie wyraża też zgody na zrzeczenie się praw do lokalu. Bez tego nie możemy jej wymeldować. Nie możemy nawet zameldować nikogo (np. mojej żony). Matka nie dokłada się także do czynszu, nie pomaga w żaden sposób w utrzymaniu domu. Moje pytanie brzmi :
1. Czy istnieje możliwość sądowego pozbawienia jej praw do mieszkania? Jest przecież rozwód, oświadczenia dzieci, że nie pokrywa kosztów mieszkania, że mieszka za granicą.
2. Czy nie jest tak, że ona ma nadal, mimo rozwodu prawa do korzystania z lokalu?
3. Jak taką sprawę załatwić? Czy trzeba tu adwokata? Kto ponosi koszty sądowe i w jakiej mogą być wysokości? Chodzi nam o minimalizacje wydatków z tym związanych.
Ważną sprawą w tym wszystkim jest to, iż w chwili obecnej mieszkanie jest zadłużone i tylko my spłacamy długi, które zaciągnięte były jeszcze przez oboje rodziców przed rozwodem. Po spłaceniu całości zobowiązań za mieszkanie, chcemy z ojcem wykupić je na własność, problem jednak w tym, że ojciec ma jeszcze inne długi, i w momencie wykupienia, mieszkaniem zainteresuje się komornik. I tu pytanie najważniejsze:
4. Jak można się tego ustrzec, aby przepisać np. mieszkanie na mnie, tak aby komornik nie miał możliwości zajęcia mieszkania?
5. I czy po wykupieniu mieszkania, matka czasem nie będzie mogła rościć do niego praw?
Bardzo proszę o odpowiedź. Sprawa jest dość pilna.
Dziękuję i pozdrawiam !
:ok:

Ponawiam prośbę o odpowiedź. Mam nadzieję, że znajdzie sie na tym forum osoba, ktora potrafi udzielić mi informacji.
Pozdrawiam

Powrót