Wywalenie ze szkoły

• Autor wątku Autor wątku MatioseroX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MatioseroX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.

6 września będę miał 18 lat <- to jest bardzo istotne. Teraz chodzę do technikum i już 1 raz nie zdałem. Powiedziano mi, że jak nie zdam znowu to wylatuje ze szkoły, bo będę już pełnoletni itd.
Nie zdałem, bo miałem swoje problemy, teraz mam tak samo, tylko, że te problemy narodziły się z problemów poprzednich. Nie mam 'siły' chodzić do szkoły. Poprostu nie z lenistwa tylko z tego, że nie lubie tej szkoły. Jak miałem problemy rodzinne rok temu nikt z nauczycieli nie chciał mi pomóc. I teraz zapowiada się, że znowu nie zdam... Mają prawo rzeczywiście wyrzucić mnie ze szkoły skoro 18 lat będę miał dopiero 6 września ? Przedtem nie mogą, o mam obowiązek uczyć się do 18 roku życia. Jeżeli jednak mnie wyrzucą, to co mogę zrobić, żeby jednak mieć jakieś wykształcenie ? Nie chce mieć wykształcenia podstawowego ... Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam..

Są szkoły średnie dla dorosłych, gdzie uczysz się w weekendy, a w tygodniu pracujesz.

Co mam po takiej szkole dla dorosłych ?

Normalnie możesz zrobić maturę lub uzyskać tytuł technika. Czyli to samo co po "normalnej" szkole tyle że jest to trudniejsze.

Chciałbym uzyskać tytuł technika, a w jakim sensie jest trudniej ?
Chodzi o to, że będę musiał się uczyć w domu, tak ?

Zakres materiału jest taki sam jak dla "normalnych" szkół, a zajęć jest dużo mniej. Dlatego % zdawalności w szkołach dla dorosłych zazwyczaj jest najniższy ze wszystkich rodzajów szkół.

Po prostu wystarczy się pouczyć w domku i tyle.

Powrót