Wywłaszczenia na cele publiczne

• Autor wątku Autor wątku memorio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

memorio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Na podstawie jakich aktów prawnych gmina może wywłaszczyć posiadaczy działek?

Czy gmina może wywłaszczyć, jeśli działki znajdują się w strefie przedsiębiorczości gospodarczej, a inwestorem jest osoba prywatna?

Problem wygląda tak: inwestor chce rozbudować centrum handlowe i wybudować hale wystawowe. Po skupieniu pewnej ilości ziemi zwrócił się do władz gminy o pomoc w wykupieniu reszty ziem za cenę przez niego proponowaną. Pozostali posiadacze działek nie zgadzają się jednak na takie warunki sprzedaży, a gmina powołuje się na prawo, według którego może ich wywłaszczyć. Czy prywatna inwestycja może być traktowana jako niezbędna dla gminy budowla? Z moich informacji wynika, że ustawa dotyczy jedynie inwestycji na cele publiczne jak drogi, parkingi itp. Czy gmina ma prawo wywłaszczyć posiadaczy działek na podstawie ustawy, która podobno obowiązuje od stycznia 2008 roku?

Witam.

Wywłaszczenie regulują przepisy ustawy o gospodarce nieruchomościami - rozdział 4. Budowa centrum handlowego nie znajduje się w zbiorze celów publicznych na realizację których nieruchomości mogą być wywłaszczone. Art.6 stanowi tak zwany zbiór zamknięty - dokładnie wymienia co stanowi cel publiczny. Dlatego wydaje mi się, że nie ma podstaw do wywłaszczenia. Ale ciekawi mnie co to za ustawa ze stycznia 2008 na którą powołuje się gmina.

Pozdrawiam.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Z zebranych przeze mnie informacji wynika, że faktycznie nie ma podstaw do wywłaszczenia. W tym przypadku nie tylko wątpliwe jest zastosowanie tej ustawy, ale również sam fakt, że gmina bierze udział w sprzedaży własności prywatnej, którą chce zakupić prywatny inwestor.

Raz jeszcze dziękuję, pozdrawiam.

Powrót