Wywłaszczenie działki pod poszerzenie drogi

• Autor wątku Autor wątku ośiłek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ośiłek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry,

Z działki budowlanej został wyodrębniony pasek ziemi pod poszerzenie drogi gminnej na mocy spec ustawy.Na działce znajdują się budynki mieszkalne, przydomowa oczyszczalnia ścieków, inne budynki. Na wywłaszczonym pasku ziemi znajduje się ogrodzenie, wzdłuż ogrodzenia 2 rzędy tuj. Czy w takiej sytuacji odszkodowanie powinno być wyliczone na podstawie podobnych działek z budynkami mieszkalnymi, czy może porównując tylko same grunty bez zabudowań?

Czyli rozumiem, że do wypłaty odszkodowania za pasek ziemi pod drogę powinny być porównane podobne działki do całej działki wraz z zabudowaniami, a nie działki bez zabudowań. Proszę o konkretną odpowiedź, bo w operacie szacunkowym zostały porównane działki bez zabudowań i muszę wiedzieć, czy operat został sporządzony prawidłowo czy też błędnie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tak

Operat nie wiąże organu administracji

II SA/Kr 66/17 - Wyrok WSA w Krakowie z 2017-04-12
Przedstawiona przez biegłego wycena nie wiąże wówczas organów, a jeżeli operat szacunkowy dotknięty jest wadami, rzeczą organów jest wyeliminowanie tychże wad np. poprzez zlecenie jego poprawienia, uzupełnienia, względnie – pozyskanie nowego, prawidłowo sporządzonego operatu szacunkowego.

Witam.
podepnę się pod temat jeśli można..?

Przeczytałem dość uważnie bardzo pomocny poradnik nt. odszkodowania po zajęciu części działki:
https://forumprawne.org/postepowani...-za-dzialke-zajeta-pod-droge.html#post1722807

Mam pytanie, jak powinienem się zachować w sytuacji kiedy:
UM złożył wniosek do Wojewody o uregulowanie stanu prawnego części drogi gminnej (wiem nieoficjalnie, że miasto ma zamiar wyremontować chodnik który wchodzi w skład tej drogi).
Droga leży częściowo na działce, którą kupiłem kilka miesięcy temu.
W piśmie UM informuje, że 31.12.1998 na mojej działce znajdował się pas drogowy (w tym jezdnia 44%, chodnik 41%, pobocze 13%).
Ponadto UM informuje, że nie posiada dokumentów potwierdzających "wykonywanie władztwa publicznego nad przedmiotową działką na dzień 31.12.1998 poniważ dok. księgowe przechowuje się 5 lat".
W związku z tym UM przedstawia oświadczenie zarządcy drogi odnośnie sprawowania władztwa publiczno - prawnego nad ww nieruchomością jednocześnie prosząc o dopuszczenie przedm. oświadczenia do akt sprawy w trybie art. 75 $ 2 kodeksu post adm - ustawa z dnia 14.06.1960.

będę wdzięczny za wskazówki...

pozdrawiam
Dariusz Szukała

dedis87 napisał:
Ponadto UM informuje, że nie posiada dokumentów potwierdzających

Skoro nie posiada, to wojewoda nie powinien orzec, ze wladal - jesli tak orzeknie nalezy odwolac sie od tej decyji

Jako strona powinien pan ponaglac wojewode do dzialania = wydania decyzji - zgodnie z poradnikiem wkazanym powyzej

Dziękuję za odpowiedź i za super poradnik :)
wygląda na to, że jakiś cień szansy na odszkodowanie jest :)

pozdrawiam

Powrót